Wat is liefde?

Liefde is de sleutel naar vrede en geluk

handen hart zon

Liefde heeft ontzettend veel facetten. Je kunt diepe liefde voelen voor je partner, je kinderen, je huisdieren, de natuur, familie, vrienden etc. Maar dat is niet waar ik mij in dit artikel op wil richten. In dit artikel wil ik het vooral hebben over liefde voor jezelf en universele liefde. En hoe deze kunnen bijdragen aan meer geluk in je leven.

Het lijkt tegenwoordig wel een hype om het over zelfliefde te hebben, en dat is niet voor niets. Maar waarom is het dan zo belangrijk? En wat is het verschil met universele liefde? Kun je dan nog wel grenzen aangeven? Daarbij besteed ik in deze blog extra aandacht hoe jij meer vanuit liefde kunt leven en geef ik een praktische oefening waarmee je dit direct kunt ervaren.

Soorten liefde

Wat wij vaak verstaan onder liefde, is de liefde die we voor een ander voelen. Voor je kind of je huisdier bijvoorbeeld, of wanneer je verliefd bent. Daarnaast bestaat er ook zelfliefde, dat is wanneer je die intense liefde ook voor jezelf voelt. En dat hebben de meesten van ons niet van huis uit meekregen. Dat wordt vaak nog als egoïstisch, onnodig of zelfs als vreemd gezien. Toch is deze liefde juist ontzettend van belang om ook zuivere relaties aan te gaan met de mensen van wie wij houden. Dat wil zeggen relaties waarin je liefde geeft zonder dat je daar iets (liefde of bevestiging bijvoorbeeld) voor terug verlangt.

Universele liefde

Universele liefde tot slot is de liefde waaruit alles bestaat. Het is de essentie van jouw ziel, het bewustzijn, de goddelijke vonk. Het is de liefde die alles omringt en doordringt. Zonder daar voorwaarden aan te verbinden. Het is liefde die je voor alles en iedereen kunt voelen, los van of deze persoon bij jou past en of je het met diegene eens bent. Dat maakt deze liefde vaak zo lastig om te ervaren, want hoe kun je nu van iemand houden die jou pijn doet?

Verschil tussen zelfliefde en universele liefde

Zelfliefde lijkt dus lijnrecht tegenover universele liefde te staan. Als je iemand jou laat kwetsen, dan is dat immers geen zelfliefde? De sleutel ligt in het kijken naar de overeenkomt tussen beiden. Een ander woord voor deze universele liefde is onvoorwaardelijke liefde. En dat is natuurlijk precies wat échte zelfliefde ook is. Wanneer je liefde voor jezelf kunt ervaren, ondanks de fouten die je maakt, dan is dat ook onvoorwaardelijke liefde. Wanneer je jezelf kunt vergeven wanneer je iemand pijn hebt gedaan of iets verkeerd hebt gedaan, dan is dat ook onvoorwaardelijke liefde. En dat is vaak waarom zelfliefde zo lastig is en velen van ons zelfliefde als zielsles hebben gekozen.

Zelfliefde als zielsles

Ook mijn zielsles is zelfliefde. En waar ik eerst dacht dat dit niet zo’n lastige les was, begrijp ik nu waarom dit zo lastig is. Dat komt door de onvoorwaardelijkheid. Het gaat erom dat je al je je gevoelens van schaamte en schuld loslaat en dat je jezelf vergeeft. Wat er ook gebeurd is. En zelfs wanneer je anderen denkt te moeten vergeven, dan is er ook altijd een stuk wat je jezelf mag vergeven, al is het maar dat je het al zo lang meedraagt.

Onvoorwaardelijke liefde in jezelf

Maar wanneer je jezelf helemaal kunt gaan omarmen, inclusief al je schaduwkanten, dan kun je weer die onvoorwaardelijke liefde in jezelf gaan ervaren. Dan kun je zien dat uiteindelijk alle gebeurtenissen hebben bijgedragen aan jouw zelfliefde. Dan is er geen sprake meer van schuld, dan is er de onschuld van je ziel die hier als menszijn alle lichte en donkere kanten van liefde heeft willen ervaren om uiteindelijk weer bij die zelfliefde te komen.

Zelfliefde als ingang naar universele liefde

Daarbij is zelfliefde dus ook de ingang naar universele liefde. Iedereen die zelfliefde ontwikkelt (of dit nu je zielsles is of niet), brengt daarmee ook een stukje onvoorwaardelijke liefde naar de aarde. En dat is precies wat we hier zo hard nodig hebben. Zelfliefde is dus allesbehalve egoïstisch! Er is heel wat moed voor nodig om door je angsten naar je zelfliefde te gaan.Een liefdevollere wereld begint bij jezelf, begint bij zelfliefde

Wat is echte liefde?

Echte liefde is dus onvoorwaardelijk.  Het is dus eigenlijk het tegenovergestelde van gehechtheid. Liefde gaat over géven aan de ander (of aan jezelf), terwijl gehechtheid gaat over wat jij wil ontvangen. Daarmee is liefde ruimte gevend.

Je hebt geen liefde nodig, je bént Liefde

Hoe voel je liefde?

Voor mij voelt liefde als een intense warmte die zich door mijn hele borst verspreid, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Alsof er een enorme warme ruimte ontstaat. Het voelt of ik een onuitputtelijke bron aanboor en er een warme stroom door mij heen komt die naar anderen (bijvoorbeeld in de dingen die ik schrijf) mag stromen. Niet omdat ik de liefde nodig heb, maar omdat ik genoeg heb om het te laten overstromen. Daarbij geeft het mij vreugde en zelfvertrouwen. Het voelt alsof ik de hele wereld aankan. Ik voel mij gedragen door mijzelf en het universum.

Alles wat geen liefde is, is een roep om liefde

Bijvoorbeeld iemand die boos op je is, of wanneer iemand je beledigt, dan is dat in de kern ook liefde. Het is alleen zodanig verpakt en naar buiten gebracht dat dat bijna niet meer herkenbaar is. Maar is de kern is nog steeds die liefde. Het is alleen ontzettend bang.

Het vergt ontzettend veel moed om door die lagen van angst te gaan naar die kern van liefde. Alle beschermingsmuren. Dus wil negativiteit eerst vluchten of vechten. Alles om maar niet die angst onder ogen te komen. Niet om de ander te kwetsen, maar om zichzelf te beschermen. Maar in die kern zit nog steeds de liefde.

Angst heeft liefde nodig

Wat angst nodig heeft, is een warme deken van liefde, die het beschermt en veiligheid geeft. Zodat het door de muren heen kan breken naar de eigen kern die ook liefde is. Daarvoor is een grote warme deken van liefde nodig, die niet oordeelt en altijd warmte geeft. Zodat de negativiteit gerustgesteld wordt en de warmte van de liefde de muren van angst kan doen vervagen en oplossen tot het bij de kern van liefde komt.

Grenzen vanuit zelfliefde

Universele liefde betekent niet dat je dan geen grenzen mag geven richting de ander. Of dat je alles maar accepteert wat de ander doet. Vanuit de liefde voor jezelf mag je je grens trekken. Je mag bijvoorbeeld afstand nemen en uit de situatie gaan. Niet omdat je de ander veroordeelt, maar om wat jij jezelf gunt. Zelfliefde beschermt je als het ware van binnenuit zodat je niet teveel van jezelf weggeeft.

roos roze paars liefde

Liefde is de achterkant van rouw

De mate waarin je liefde kunt ervaren, hangt af van de mate waarin je bereid bent om gekwetst te worden. En dat is vaak waar we in het verleden ons hart hebben gesloten. Omdat we ons verlaten of afgewezen voelden. Als kind konden we niet anders dan onbewust de conclusie trekken dat we niet goed genoeg zijn of geen liefde waard zijn. We hebben vaak allerlei overlevingsstrategieën aangenomen om niet nogmaals gekwetst te worden. Maar daardoor zijn we ook van onze eigen liefde weggegaan. We kunnen die liefde alleen weer ten volste ervaren door ons hart open te zetten met het risico dat we ook de pijn voelen wanneer we gekwetst worden.

Liefde en soulmates

Dat is precies waarom een tweelingziel of soulmate voor zo’n enorme groei in zelfliefde kan zorgen. Wanneer je daar voor openstaat tenminste. Want de angst om deze zielsverbinding (weer) te verliezen is ontzettend groot. Mogelijk ben je elkaar al tijdens meerdere levens verloren, omdat de tijd er nog niet rijp voor was. En je hebt geen zekerheid dat dat dit leven wel zo is. Daarmee brengt deze verbinding juist zo’n enorme potentie tot groei mee. Omdat de liefde voor de ander zo groot en diep en intens is. En tegelijkertijd mag je je beseffen dat het precies de spiegel is van de liefde die binnenin jou wacht wanneer je de moed hebt om voorbij de angst te gaan. Voorbij de angst van je ego om deze zielsliefde te verliezen. Want diep vanbinnen blijven jullie altijd verbonden, ook al is het misschien niet op de fysieke manier.

Liefde en andere relaties

Natuurlijk kun je ook in andere relaties groeien in de liefde. Soms kan het juist wel fijn zijn, dat je het dan op een wat rustiger tempo kunt doen. Het hoeft dus niet via een soulmate relatie. En soms is juist die ene korte ontmoeting met je soulmate in dit leven voldoende om de heling en het openen van je hart in gang te zetten.

Je hart als kompas van de ziel

Je hart weer helemaal openzetten heeft nog een extra voordeel. Het maakt dat je ook je hart als kompas van je ziel kunt gebruiken. Want zolang je voorwaarde geeft aan waar de liefde wel en niet heen kan gaan, dan werkt dit kompas niet goed. Hoe kan een kompas immers de juiste richting aangeven als het niet naar het noorden mag wijzen?

Keuzes maken vanuit je hart

Zoals ik hierboven al schreef, is liefde dus ruimte gevend. Je kunt dit letterlijk voelen aan de warmte en ruimte in je hart. Voelt het warm en verruimend? Of voelt het juist koud en verkrampt. Soms helpt het om beide opties uit te schrijven op papier en hier letterlijk één voor één op te gaan staan. Ervaar hoe het voelt in je lichaam en in je hart wanneer je letterlijk op een optie stapt.

Sowieso is het goed om te beseffen dat er geen foute keuze is. Dat haalt de druk er af. Je mag iedere keer opnieuw naar in je hart voelen, en je kunt elk moment een nieuwe keuze maken. Zie het als enkel ervaring

Keuzes vanuit je ziel en menszijn

Wanneer je een keuze maakt vanuit je hart, dan maak je een keuze vanuit je ziel. Het kan trouwens heel goed zijn dat je voelt dat je onderbuik verkrampt bij een keuze. Dan is het belangrijk om ook aandacht te geven aan je menselijke kant. Vaak is het je innerlijk kind dat aangeeft dat het iets spannend vindt. Het is dan heel belangrijk om hier ook zorg voor te dragen.

Je weet dan bijvoorbeeld dat optie A de beste keuze vanuit je ziel is, maar je innerlijk kind heeft nog iets van je nodig. Je hoeft het je keuze niet te laten blokkeren, maar je hoeft er als mens ook niet te veel last van te hebben. Onderzoek dan eerst wat je nog van jezelf nodig hebt. Misschien voel je dat je een stap mag zetten, maar is dat praktisch nog niet mogelijk. Het is dan wel fijn om hier kleine stapjes voor te nemen, passend bij wat op dit moment voor jou als mens mogelijk is. De verandering hoeft niet meteen heel groot te zijn. Maar zo luister je wel naar je ziel, om de stroom van vreugde te volgen.

Oefening om de liefde in je te ervaren

Een hele simpele en tegelijkertijd krachtige oefening is door je hand op je hart te leggen en je te concentreren op het warmste plekje in je hart. Je zegt daarbij in jezelf dat je verbinding wil maken met die liefde en warmte in jezelf. Voel vervolgens of je ergens een vonkje van warmte voelt. Het geeft niet als het een heel klein vonkje is. Richt je aandacht daar vervolgens op en kijk of je het gevoel kunt vergroten. Net zover tot voor nu goed voelt. Kun je de warmte er helemaal laten zijn?

Neem hier rustig de tijd voor. De valkuil hierbij kan zijn is dat je deze oefening snel tussendoor wil doen, maar kun je jezelf ook de ruimte gunnen om even helemaal te ontspannen in deze warmte in je hart? Durf je deze liefde helemaal te voelen, te ontvangen?

Dit is de plek waar je altijd naar toe mag keren. Ook op momenten dat je de liefde even helemaal niet kunt voelen. Telkens weer mag je terugkeren naar het binnenste van je hart. Daar ligt jouw liefde, het wacht daar altijd op je. Wanneer je deze oefening vaker doet zul je merken dat je deze warmte steeds groter kunt laten worden en dat je er steeds sneller bij kunt komen. Maar ook in dat geval wil ik je uitnodigen gewoon lekker uit te rusten in die warmte van je hart en helemaal daar te Zijn.

Je kunt deze oefening los gedurende de dag doen. Maar je kunt deze oefening ook ’s morgens doen voordat je jezelf verbindt met de aarde en het universum. Je hart is immers de schakel tussen hemel en aarde. Hoe sterker je de liefde in jezelf voelt, hoe sterker je je kunt verbinden met de liefde van de aarde en van het universum.

Liefde en de pijlers tot zelfbevrijding

In mijn gratis e-book Van overleven naar voluit genieten benoem ik ook de drie pijlers om jezelf te bevrijden. Deze drie pijlers gaan over: zelfliefde, verbinden met je essentie, en het helen van je innerlijk kind. Dat gaat natuurlijk allemaal over liefde, uiteindelijk is het allemaal met elkaar verbonden. Alleen de ingang is net even anders, en juist die combinatie maakt het zo krachtig. Wil je meer weten over deze drie pijlers? Vraag dan hier het gratis e-book aan.

Liefde als sleutel voor een gelukkig leven

Daarmee is liefde dus de sleutel voor een gelukkig leven. Mits je er geen voorwaarden aan stelt. Je hart openhoudt, wat er ook gebeurt. Je kunt dit oefenen door wanneer je je gekwetst voelt telkens weer tegen jezelf te zeggen ‘Ik hou mijn hart open’. En wanneer je even niet meer weet hoe je in een situatie moet handelen, stel jezelf dan de vraag ‘Wat zou liefde doen’.

Daarnaast is het belangrijk om te blijven beseffen dat je ook gewoon mens mag zijn. En dat het dus soms ook gewoon even niet lukt. Dat is heel normaal en helemaal oké. Juist dan mag je ook je hart open blijven houden voor jezelf, voor je menszijn. Zo kun je telkens oefenen om een laagje dieper bij die onvoorwaardelijke zelfliefde te komen.

Posted in

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

1 reactie

  1. […] bracht mij dichter bij mijn essentie van liefde en onschuld. Bij het licht van mijn ziel. En zag ook weer het licht in de […]



Liefde is de sleutel naar vrede en geluk

handen hart zon

Liefde heeft ontzettend veel facetten. Je kunt diepe liefde voelen voor je partner, je kinderen, je huisdieren, de natuur, familie, vrienden etc. Maar dat is niet waar ik mij in dit artikel op wil richten. In dit artikel wil ik het vooral hebben over liefde voor jezelf en universele liefde. En hoe deze kunnen bijdragen aan meer geluk in je leven.

Het lijkt tegenwoordig wel een hype om het over zelfliefde te hebben, en dat is niet voor niets. Maar waarom is het dan zo belangrijk? En wat is het verschil met universele liefde? Kun je dan nog wel grenzen aangeven? Daarbij besteed ik in deze blog extra aandacht hoe jij meer vanuit liefde kunt leven en geef ik een praktische oefening waarmee je dit direct kunt ervaren.

Soorten liefde

Wat wij vaak verstaan onder liefde, is de liefde die we voor een ander voelen. Voor je kind of je huisdier bijvoorbeeld, of wanneer je verliefd bent. Daarnaast bestaat er ook zelfliefde, dat is wanneer je die intense liefde ook voor jezelf voelt. En dat hebben de meesten van ons niet van huis uit meekregen. Dat wordt vaak nog als egoïstisch, onnodig of zelfs als vreemd gezien. Toch is deze liefde juist ontzettend van belang om ook zuivere relaties aan te gaan met de mensen van wie wij houden. Dat wil zeggen relaties waarin je liefde geeft zonder dat je daar iets (liefde of bevestiging bijvoorbeeld) voor terug verlangt.

Universele liefde

Universele liefde tot slot is de liefde waaruit alles bestaat. Het is de essentie van jouw ziel, het bewustzijn, de goddelijke vonk. Het is de liefde die alles omringt en doordringt. Zonder daar voorwaarden aan te verbinden. Het is liefde die je voor alles en iedereen kunt voelen, los van of deze persoon bij jou past en of je het met diegene eens bent. Dat maakt deze liefde vaak zo lastig om te ervaren, want hoe kun je nu van iemand houden die jou pijn doet?

Verschil tussen zelfliefde en universele liefde

Zelfliefde lijkt dus lijnrecht tegenover universele liefde te staan. Als je iemand jou laat kwetsen, dan is dat immers geen zelfliefde? De sleutel ligt in het kijken naar de overeenkomt tussen beiden. Een ander woord voor deze universele liefde is onvoorwaardelijke liefde. En dat is natuurlijk precies wat échte zelfliefde ook is. Wanneer je liefde voor jezelf kunt ervaren, ondanks de fouten die je maakt, dan is dat ook onvoorwaardelijke liefde. Wanneer je jezelf kunt vergeven wanneer je iemand pijn hebt gedaan of iets verkeerd hebt gedaan, dan is dat ook onvoorwaardelijke liefde. En dat is vaak waarom zelfliefde zo lastig is en velen van ons zelfliefde als zielsles hebben gekozen.

Zelfliefde als zielsles

Ook mijn zielsles is zelfliefde. En waar ik eerst dacht dat dit niet zo’n lastige les was, begrijp ik nu waarom dit zo lastig is. Dat komt door de onvoorwaardelijkheid. Het gaat erom dat je al je je gevoelens van schaamte en schuld loslaat en dat je jezelf vergeeft. Wat er ook gebeurd is. En zelfs wanneer je anderen denkt te moeten vergeven, dan is er ook altijd een stuk wat je jezelf mag vergeven, al is het maar dat je het al zo lang meedraagt.

Onvoorwaardelijke liefde in jezelf

Maar wanneer je jezelf helemaal kunt gaan omarmen, inclusief al je schaduwkanten, dan kun je weer die onvoorwaardelijke liefde in jezelf gaan ervaren. Dan kun je zien dat uiteindelijk alle gebeurtenissen hebben bijgedragen aan jouw zelfliefde. Dan is er geen sprake meer van schuld, dan is er de onschuld van je ziel die hier als menszijn alle lichte en donkere kanten van liefde heeft willen ervaren om uiteindelijk weer bij die zelfliefde te komen.

Zelfliefde als ingang naar universele liefde

Daarbij is zelfliefde dus ook de ingang naar universele liefde. Iedereen die zelfliefde ontwikkelt (of dit nu je zielsles is of niet), brengt daarmee ook een stukje onvoorwaardelijke liefde naar de aarde. En dat is precies wat we hier zo hard nodig hebben. Zelfliefde is dus allesbehalve egoïstisch! Er is heel wat moed voor nodig om door je angsten naar je zelfliefde te gaan.Een liefdevollere wereld begint bij jezelf, begint bij zelfliefde

Wat is echte liefde?

Echte liefde is dus onvoorwaardelijk.  Het is dus eigenlijk het tegenovergestelde van gehechtheid. Liefde gaat over géven aan de ander (of aan jezelf), terwijl gehechtheid gaat over wat jij wil ontvangen. Daarmee is liefde ruimte gevend.

Je hebt geen liefde nodig, je bént Liefde

Hoe voel je liefde?

Voor mij voelt liefde als een intense warmte die zich door mijn hele borst verspreid, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Alsof er een enorme warme ruimte ontstaat. Het voelt of ik een onuitputtelijke bron aanboor en er een warme stroom door mij heen komt die naar anderen (bijvoorbeeld in de dingen die ik schrijf) mag stromen. Niet omdat ik de liefde nodig heb, maar omdat ik genoeg heb om het te laten overstromen. Daarbij geeft het mij vreugde en zelfvertrouwen. Het voelt alsof ik de hele wereld aankan. Ik voel mij gedragen door mijzelf en het universum.

Alles wat geen liefde is, is een roep om liefde

Bijvoorbeeld iemand die boos op je is, of wanneer iemand je beledigt, dan is dat in de kern ook liefde. Het is alleen zodanig verpakt en naar buiten gebracht dat dat bijna niet meer herkenbaar is. Maar is de kern is nog steeds die liefde. Het is alleen ontzettend bang.

Het vergt ontzettend veel moed om door die lagen van angst te gaan naar die kern van liefde. Alle beschermingsmuren. Dus wil negativiteit eerst vluchten of vechten. Alles om maar niet die angst onder ogen te komen. Niet om de ander te kwetsen, maar om zichzelf te beschermen. Maar in die kern zit nog steeds de liefde.

Angst heeft liefde nodig

Wat angst nodig heeft, is een warme deken van liefde, die het beschermt en veiligheid geeft. Zodat het door de muren heen kan breken naar de eigen kern die ook liefde is. Daarvoor is een grote warme deken van liefde nodig, die niet oordeelt en altijd warmte geeft. Zodat de negativiteit gerustgesteld wordt en de warmte van de liefde de muren van angst kan doen vervagen en oplossen tot het bij de kern van liefde komt.

Grenzen vanuit zelfliefde

Universele liefde betekent niet dat je dan geen grenzen mag geven richting de ander. Of dat je alles maar accepteert wat de ander doet. Vanuit de liefde voor jezelf mag je je grens trekken. Je mag bijvoorbeeld afstand nemen en uit de situatie gaan. Niet omdat je de ander veroordeelt, maar om wat jij jezelf gunt. Zelfliefde beschermt je als het ware van binnenuit zodat je niet teveel van jezelf weggeeft.

roos roze paars liefde

Liefde is de achterkant van rouw

De mate waarin je liefde kunt ervaren, hangt af van de mate waarin je bereid bent om gekwetst te worden. En dat is vaak waar we in het verleden ons hart hebben gesloten. Omdat we ons verlaten of afgewezen voelden. Als kind konden we niet anders dan onbewust de conclusie trekken dat we niet goed genoeg zijn of geen liefde waard zijn. We hebben vaak allerlei overlevingsstrategieën aangenomen om niet nogmaals gekwetst te worden. Maar daardoor zijn we ook van onze eigen liefde weggegaan. We kunnen die liefde alleen weer ten volste ervaren door ons hart open te zetten met het risico dat we ook de pijn voelen wanneer we gekwetst worden.

Liefde en soulmates

Dat is precies waarom een tweelingziel of soulmate voor zo’n enorme groei in zelfliefde kan zorgen. Wanneer je daar voor openstaat tenminste. Want de angst om deze zielsverbinding (weer) te verliezen is ontzettend groot. Mogelijk ben je elkaar al tijdens meerdere levens verloren, omdat de tijd er nog niet rijp voor was. En je hebt geen zekerheid dat dat dit leven wel zo is. Daarmee brengt deze verbinding juist zo’n enorme potentie tot groei mee. Omdat de liefde voor de ander zo groot en diep en intens is. En tegelijkertijd mag je je beseffen dat het precies de spiegel is van de liefde die binnenin jou wacht wanneer je de moed hebt om voorbij de angst te gaan. Voorbij de angst van je ego om deze zielsliefde te verliezen. Want diep vanbinnen blijven jullie altijd verbonden, ook al is het misschien niet op de fysieke manier.

Liefde en andere relaties

Natuurlijk kun je ook in andere relaties groeien in de liefde. Soms kan het juist wel fijn zijn, dat je het dan op een wat rustiger tempo kunt doen. Het hoeft dus niet via een soulmate relatie. En soms is juist die ene korte ontmoeting met je soulmate in dit leven voldoende om de heling en het openen van je hart in gang te zetten.

Je hart als kompas van de ziel

Je hart weer helemaal openzetten heeft nog een extra voordeel. Het maakt dat je ook je hart als kompas van je ziel kunt gebruiken. Want zolang je voorwaarde geeft aan waar de liefde wel en niet heen kan gaan, dan werkt dit kompas niet goed. Hoe kan een kompas immers de juiste richting aangeven als het niet naar het noorden mag wijzen?

Keuzes maken vanuit je hart

Zoals ik hierboven al schreef, is liefde dus ruimte gevend. Je kunt dit letterlijk voelen aan de warmte en ruimte in je hart. Voelt het warm en verruimend? Of voelt het juist koud en verkrampt. Soms helpt het om beide opties uit te schrijven op papier en hier letterlijk één voor één op te gaan staan. Ervaar hoe het voelt in je lichaam en in je hart wanneer je letterlijk op een optie stapt.

Sowieso is het goed om te beseffen dat er geen foute keuze is. Dat haalt de druk er af. Je mag iedere keer opnieuw naar in je hart voelen, en je kunt elk moment een nieuwe keuze maken. Zie het als enkel ervaring

Keuzes vanuit je ziel en menszijn

Wanneer je een keuze maakt vanuit je hart, dan maak je een keuze vanuit je ziel. Het kan trouwens heel goed zijn dat je voelt dat je onderbuik verkrampt bij een keuze. Dan is het belangrijk om ook aandacht te geven aan je menselijke kant. Vaak is het je innerlijk kind dat aangeeft dat het iets spannend vindt. Het is dan heel belangrijk om hier ook zorg voor te dragen.

Je weet dan bijvoorbeeld dat optie A de beste keuze vanuit je ziel is, maar je innerlijk kind heeft nog iets van je nodig. Je hoeft het je keuze niet te laten blokkeren, maar je hoeft er als mens ook niet te veel last van te hebben. Onderzoek dan eerst wat je nog van jezelf nodig hebt. Misschien voel je dat je een stap mag zetten, maar is dat praktisch nog niet mogelijk. Het is dan wel fijn om hier kleine stapjes voor te nemen, passend bij wat op dit moment voor jou als mens mogelijk is. De verandering hoeft niet meteen heel groot te zijn. Maar zo luister je wel naar je ziel, om de stroom van vreugde te volgen.

Oefening om de liefde in je te ervaren

Een hele simpele en tegelijkertijd krachtige oefening is door je hand op je hart te leggen en je te concentreren op het warmste plekje in je hart. Je zegt daarbij in jezelf dat je verbinding wil maken met die liefde en warmte in jezelf. Voel vervolgens of je ergens een vonkje van warmte voelt. Het geeft niet als het een heel klein vonkje is. Richt je aandacht daar vervolgens op en kijk of je het gevoel kunt vergroten. Net zover tot voor nu goed voelt. Kun je de warmte er helemaal laten zijn?

Neem hier rustig de tijd voor. De valkuil hierbij kan zijn is dat je deze oefening snel tussendoor wil doen, maar kun je jezelf ook de ruimte gunnen om even helemaal te ontspannen in deze warmte in je hart? Durf je deze liefde helemaal te voelen, te ontvangen?

Dit is de plek waar je altijd naar toe mag keren. Ook op momenten dat je de liefde even helemaal niet kunt voelen. Telkens weer mag je terugkeren naar het binnenste van je hart. Daar ligt jouw liefde, het wacht daar altijd op je. Wanneer je deze oefening vaker doet zul je merken dat je deze warmte steeds groter kunt laten worden en dat je er steeds sneller bij kunt komen. Maar ook in dat geval wil ik je uitnodigen gewoon lekker uit te rusten in die warmte van je hart en helemaal daar te Zijn.

Je kunt deze oefening los gedurende de dag doen. Maar je kunt deze oefening ook ’s morgens doen voordat je jezelf verbindt met de aarde en het universum. Je hart is immers de schakel tussen hemel en aarde. Hoe sterker je de liefde in jezelf voelt, hoe sterker je je kunt verbinden met de liefde van de aarde en van het universum.

Liefde en de pijlers tot zelfbevrijding

In mijn gratis e-book Van overleven naar voluit genieten benoem ik ook de drie pijlers om jezelf te bevrijden. Deze drie pijlers gaan over: zelfliefde, verbinden met je essentie, en het helen van je innerlijk kind. Dat gaat natuurlijk allemaal over liefde, uiteindelijk is het allemaal met elkaar verbonden. Alleen de ingang is net even anders, en juist die combinatie maakt het zo krachtig. Wil je meer weten over deze drie pijlers? Vraag dan hier het gratis e-book aan.

Liefde als sleutel voor een gelukkig leven

Daarmee is liefde dus de sleutel voor een gelukkig leven. Mits je er geen voorwaarden aan stelt. Je hart openhoudt, wat er ook gebeurt. Je kunt dit oefenen door wanneer je je gekwetst voelt telkens weer tegen jezelf te zeggen ‘Ik hou mijn hart open’. En wanneer je even niet meer weet hoe je in een situatie moet handelen, stel jezelf dan de vraag ‘Wat zou liefde doen’.

Daarnaast is het belangrijk om te blijven beseffen dat je ook gewoon mens mag zijn. En dat het dus soms ook gewoon even niet lukt. Dat is heel normaal en helemaal oké. Juist dan mag je ook je hart open blijven houden voor jezelf, voor je menszijn. Zo kun je telkens oefenen om een laagje dieper bij die onvoorwaardelijke zelfliefde te komen.

Posted in

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

1 reactie

  1. […] bracht mij dichter bij mijn essentie van liefde en onschuld. Bij het licht van mijn ziel. En zag ook weer het licht in de […]