Verbeelding als kracht

Verbeelding als kwaliteit voor heling en zelfbevrijding
verbeelding

Verbeelding is een kwaliteit die heel waardevol kan zijn in je heling en zelfbevrijding. Er liggen verschillende krachten in het gebruik van je verbeelding. Toch denken we vaak dat het enkel fantasie is. Zelf kijk ik daar anders naar.

In deze blog wil ik je graag mijn visie op verbeeldingskracht delen. We onderzoeken wat de kwaliteiten van verbeelding zijn en hoe je ze in je leven in kunt zetten. Ik behandel tevens de blokkades die je kunt tegenkomen wanneer je gebruik wilt maken van je verbeelding. En natuurlijk wat je daar aan kunt doen.

Ook wanneer je het lastig vindt om te visualiseren, wil ik je uitnodigen om even verder te lezen. Ik geloof er namelijk in dat iedereen weer contact kan maken met de verbeeldingskracht.

Wat is verbeelding?

Er zijn verschillende definities te vinden als het gaat om verbeelding. Enerzijds wordt het vaak geassocieerd met je iets kunnen verbeelden, met het kunnen visualiseren. Maar je kunt het ook breder trekken en dan gaat het om dat je je dingen voor kunt stellen (zonder dat dit met een beeld hoeft te zien).

Vaak wordt verbeelding dan ook door elkaar gebruikt met de term fantasie. Toch is dit naar mijn mening net iets anders. Fantasie betekent voor mij dat je het verzint en bedenkt, terwijl bij verbeelding er juist ruimte komt voor intuïtieve ingevingen. Ingevingen die je zelf misschien niet eens had kunnen verzinnen. En soms gebruik je daar eerst je fantasie voor, om ruimte te maken voor je intuïtieve ingevingen. Je gebruikt je fantasie dan als brug naar je verbeeldingskracht.

De kwaliteiten of krachten van verbeelding

Laten we eerst eens kijken wat nu de kwaliteiten van verbeelding zijn.

Brug naar je intuïtie / naar de energetische wereld

Verbeelding is als het ware de brug naar de energetische wereld. Wanneer je in een meditatie of visualisatie gaat, wordt je vaak gevraagd om je dingen voor te stellen. En dat is niet voor niets. Je bent op dat moment een brug aan het bouwen naar de energetische wereld. In een meditatie met de engelen, kan dat dus naar de engelen zijn. Maar het kan ook in een visualisatie naar delen van jezelf zijn. Zoals je hoger zelf, je ziel, je intuïtie of juist je innerlijk kind.

Door je dingen voor te stellen gebruik je eerst je fantasie, maar op een gegeven moment zul je merken dat het als het ware als vanzelf gaat. Dat er vanzelf beelden (of ideeën) komen. Je hebt op dat moment een brug gebouwd naar de energetische wereld en zij gebruiken jouw verbeelding om boodschappen door te geven. Ze passen zich als het ware aan waar jij op dat moment in gelooft en waar jij je voor openstelt.

Er kunnen redenen zijn waardoor dit op dit moment nog niet (goed) lukt. Dat zijn als het ware ‘blokkades’ en daar ga ik zo verder op in.

Sterk helende eigenschappen

Een andere kwaliteit van verbeelding is dat het sterk helende krachten heeft. Voor je lichaam en je zenuwstelsel maakt het eigenlijk niets uit of het echt is of dat je het verbeeldt. Merk maar eens op wat er in je lichaam gebeurt als je aan een vervelende gebeurtenis denkt, ook al is het nu niet zo, je voelt het wel in je lichaam. Hetzelfde geldt wanneer je aan iets fijns denkt, het helpt je te ontspannen. In helende reizen en visualisaties kun je hier gebruik van maken om jezelf verder te helen.

Taal van je innerlijk kind

Deze helende eigenschappen werken dan ook heel goed wanneer je innerlijk kind stukken aan het helen bent. Verbeelding is als het ware de ‘taal’ van je innerlijk kind. Vooral wanneer je gekwetste delen wilt helen van vlak na je geboorte tot ca 2 jaar, dan is verbeeldingkracht een hele waardevolle ingang om jezelf te helen. Na de geboorte kon je immers nog niet praten, dus de gebeurtenissen zijn vaak niet met taal op te lossen. Maar wel met gevoel en met verbeeldingskracht.

Daarnaast is verbeelding een van de kwaliteiten van je innerlijk kind. Het innerlijk kind is niet alleen de metafoor voor je gekwetste delen, maar ook voor je pure kind kwaliteiten zoals vreugde, verwondering en avontuur. Verbeelding kan je dus helpen om je innerlijk kind te helen en tegelijkertijd kun je via je innerlijk kind weer toegang krijgen tot je verbeeldingskracht

Verbeelding geeft nieuwe (intuïtieve) inzichten

Albert Einstein heeft een prachtige quote over verbeelding:

“Logic will bring you from A to B. Imagination will take you everywhere”

En dit komt dus doordat verbeelding je toegang geeft tot je intuïtie. Je komt met nieuwe inzichten, je kunt dingen van een andere kant bekijken, en je creatieve brein wordt geprikkeld.

Verwondering

Daarnaast opent verbeeldingskracht ook de deur naar verwondering. Wat tevens een innerlijk kind kwaliteit is. Hoe vaker je je verbeeldingskracht gebruikt, en dat kan eerst via de brug van fantasie zijn, hoe meer je ook gaat openstaan voor kleine wonderen in het dagelijks leven. Hierdoor ga je meer vreugde in je leven ervaren.

En dan komen we bij een andere quote van Einstein, wat tevens mijn favoriet is:

“There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle.”

Je hebt zelf de keuze hoe je naar het leven kijkt. Hoewel ik ook heel analytisch ben, heb ik gekozen voor de tweede manier. Het maakt mijn leven een stuk leuker:)

Wat je kan blokkeren bij het visualiseren (én oplossingen)

Wanneer je het lastig vindt om je verbeeldingskracht te gebruiken, dan kan het fijn zijn om te onderzoeken of er misschien nog blokkades zijn. Blokkades vind ik eigenlijk een te groot woord, maar er zijn wel degelijk dingen die je hierin kunnen belemmeren. Vaak zijn het (on)bewuste overtuigingen die we hebben. Ik behandel ze graag met je en geef je ook een ingang om hier een andere kijk op te vormen die je wellicht kan helpen bij het gebruiken van je verbeeldingskracht.

Je bent niet helderziend

Je hoeft niet helderziend te zijn. Verbeelding gaat niet alleen over beelden kunnen zien. Het gaat ook over beelden denken, voelen of weten. Vaak willen we het in een hokje plaatsen, om het te begrijpen, maar intuïtie loopt vaak door elkaar heen. Zo weet ik bijvoorbeeld vaak beelden, die vervolgens als een soort plaatje gevormd worden, maar dit is meestal niet zoals ik in het echt beelden zie. Vervolgens voel ik of het klopt, of ik hoor juist dat het klopt. De scheidslijn is hierin heel dun. Hoe je intuïtieve ingevingen doorkrijgt, is voor iedereen anders en persoonlijk en kan ook nog eens veranderen gedurende je leven. Verbeelding gaat over je dingen voor kunnen stellen, en of je dat nu ziet, weet, hoort of voelt, dat maakt eigenlijk niets uit.

Je mag niets verzinnen

Je mag fantaseren, daarmee bouw je juist de brug! En wanneer je het lastig vindt om voor te stellen hoe iets er dan uit ziet, dan kun je ook fysieke plaatjes gebruiken. Als je weet waar de visualisatie over gaat, kun je voorafgaand aan een meditatie al een plaatje hiervan opzoeken. Misschien vind je het zelfs fijn om een moodboard te maken van hoe jouw innerlijke wereld er dan precies uitziet. Dat kan je helpen in de meditatie om meer te ontspannen (in plaats van je zorgen te maken dat het niet lukt). En die ontspannen toestand opent je ook meer voor je intuïtieve ingevingen.

Je wilt het gelijk verklaren

Je hoeft het niet direct te kunnen verklaren. Zeker niet tijdens je visualisatie, want dan schiet je naar je analytische hersenhelft. Je knijpt zo als het ware de intuïtieve ingevingen af. Wanneer je uit de meditatie bent, kun je het opschrijven. En dan mag je het laten rusten. Vaak komt de betekenis later.

Je hebt er een oordeel over

Soms hebben we (on)bewust een oordeel dat het vreemd is of dat het niet kan. Deze oordelen zijn heel begrijpelijk, want ze zijn ons meegegeven vanuit onze jeugd en vanuit de maatschappij. We leren dat iets eerst bewezen moet zijn. Misschien helpt het als je je oordeel anders gaat benaderen. Als we aannemen dat het waar is totdat het tegendeel bewezen is. En als je je oordeel nu eens af laat hangen van of het liefdevol en helpend voelt? Of het warm voelt en ruimte geeft?

Ook wanneer je nu nog oordelen voelt, dan is dat ook helemaal oké. Probeer ze niet weg te drukken, dan gaan ze nog harder roepen. Maar probeer daarnaast te vóelen of het voor jou helpend is. Jij mag kiezen waar jij je op richt.

Verbeelding in je dagelijks leven

Verbeelding is een prachtige kwaliteit die je enerzijds kan helpen om je intuïtie beter te verstaan en jezelf verder te helen. Anderzijds opent verbeelding de deur voor verwondering en vreugde. Het is een waardevolle tool op je reis naar zelfbevrijding. Mocht je je verbeelding ook meer willen inzetten in je leven, dan is mijn uitnodiging aan jou om eerst te ontdekken hoe de verbeeldingskracht voor jou werkt. Je mag je fantasie en plezier gebruiken. En ook als je het nog niet helemaal kunt geloven, laat het je dan in ieder geval vreugde geven.

Posted in

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

Verbeelding als kwaliteit voor heling en zelfbevrijding
verbeelding

Verbeelding is een kwaliteit die heel waardevol kan zijn in je heling en zelfbevrijding. Er liggen verschillende krachten in het gebruik van je verbeelding. Toch denken we vaak dat het enkel fantasie is. Zelf kijk ik daar anders naar.

In deze blog wil ik je graag mijn visie op verbeeldingskracht delen. We onderzoeken wat de kwaliteiten van verbeelding zijn en hoe je ze in je leven in kunt zetten. Ik behandel tevens de blokkades die je kunt tegenkomen wanneer je gebruik wilt maken van je verbeelding. En natuurlijk wat je daar aan kunt doen.

Ook wanneer je het lastig vindt om te visualiseren, wil ik je uitnodigen om even verder te lezen. Ik geloof er namelijk in dat iedereen weer contact kan maken met de verbeeldingskracht.

Wat is verbeelding?

Er zijn verschillende definities te vinden als het gaat om verbeelding. Enerzijds wordt het vaak geassocieerd met je iets kunnen verbeelden, met het kunnen visualiseren. Maar je kunt het ook breder trekken en dan gaat het om dat je je dingen voor kunt stellen (zonder dat dit met een beeld hoeft te zien).

Vaak wordt verbeelding dan ook door elkaar gebruikt met de term fantasie. Toch is dit naar mijn mening net iets anders. Fantasie betekent voor mij dat je het verzint en bedenkt, terwijl bij verbeelding er juist ruimte komt voor intuïtieve ingevingen. Ingevingen die je zelf misschien niet eens had kunnen verzinnen. En soms gebruik je daar eerst je fantasie voor, om ruimte te maken voor je intuïtieve ingevingen. Je gebruikt je fantasie dan als brug naar je verbeeldingskracht.

De kwaliteiten of krachten van verbeelding

Laten we eerst eens kijken wat nu de kwaliteiten van verbeelding zijn.

Brug naar je intuïtie / naar de energetische wereld

Verbeelding is als het ware de brug naar de energetische wereld. Wanneer je in een meditatie of visualisatie gaat, wordt je vaak gevraagd om je dingen voor te stellen. En dat is niet voor niets. Je bent op dat moment een brug aan het bouwen naar de energetische wereld. In een meditatie met de engelen, kan dat dus naar de engelen zijn. Maar het kan ook in een visualisatie naar delen van jezelf zijn. Zoals je hoger zelf, je ziel, je intuïtie of juist je innerlijk kind.

Door je dingen voor te stellen gebruik je eerst je fantasie, maar op een gegeven moment zul je merken dat het als het ware als vanzelf gaat. Dat er vanzelf beelden (of ideeën) komen. Je hebt op dat moment een brug gebouwd naar de energetische wereld en zij gebruiken jouw verbeelding om boodschappen door te geven. Ze passen zich als het ware aan waar jij op dat moment in gelooft en waar jij je voor openstelt.

Er kunnen redenen zijn waardoor dit op dit moment nog niet (goed) lukt. Dat zijn als het ware ‘blokkades’ en daar ga ik zo verder op in.

Sterk helende eigenschappen

Een andere kwaliteit van verbeelding is dat het sterk helende krachten heeft. Voor je lichaam en je zenuwstelsel maakt het eigenlijk niets uit of het echt is of dat je het verbeeldt. Merk maar eens op wat er in je lichaam gebeurt als je aan een vervelende gebeurtenis denkt, ook al is het nu niet zo, je voelt het wel in je lichaam. Hetzelfde geldt wanneer je aan iets fijns denkt, het helpt je te ontspannen. In helende reizen en visualisaties kun je hier gebruik van maken om jezelf verder te helen.

Taal van je innerlijk kind

Deze helende eigenschappen werken dan ook heel goed wanneer je innerlijk kind stukken aan het helen bent. Verbeelding is als het ware de ‘taal’ van je innerlijk kind. Vooral wanneer je gekwetste delen wilt helen van vlak na je geboorte tot ca 2 jaar, dan is verbeeldingkracht een hele waardevolle ingang om jezelf te helen. Na de geboorte kon je immers nog niet praten, dus de gebeurtenissen zijn vaak niet met taal op te lossen. Maar wel met gevoel en met verbeeldingskracht.

Daarnaast is verbeelding een van de kwaliteiten van je innerlijk kind. Het innerlijk kind is niet alleen de metafoor voor je gekwetste delen, maar ook voor je pure kind kwaliteiten zoals vreugde, verwondering en avontuur. Verbeelding kan je dus helpen om je innerlijk kind te helen en tegelijkertijd kun je via je innerlijk kind weer toegang krijgen tot je verbeeldingskracht

Verbeelding geeft nieuwe (intuïtieve) inzichten

Albert Einstein heeft een prachtige quote over verbeelding:

“Logic will bring you from A to B. Imagination will take you everywhere”

En dit komt dus doordat verbeelding je toegang geeft tot je intuïtie. Je komt met nieuwe inzichten, je kunt dingen van een andere kant bekijken, en je creatieve brein wordt geprikkeld.

Verwondering

Daarnaast opent verbeeldingskracht ook de deur naar verwondering. Wat tevens een innerlijk kind kwaliteit is. Hoe vaker je je verbeeldingskracht gebruikt, en dat kan eerst via de brug van fantasie zijn, hoe meer je ook gaat openstaan voor kleine wonderen in het dagelijks leven. Hierdoor ga je meer vreugde in je leven ervaren.

En dan komen we bij een andere quote van Einstein, wat tevens mijn favoriet is:

“There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle.”

Je hebt zelf de keuze hoe je naar het leven kijkt. Hoewel ik ook heel analytisch ben, heb ik gekozen voor de tweede manier. Het maakt mijn leven een stuk leuker:)

Wat je kan blokkeren bij het visualiseren (én oplossingen)

Wanneer je het lastig vindt om je verbeeldingskracht te gebruiken, dan kan het fijn zijn om te onderzoeken of er misschien nog blokkades zijn. Blokkades vind ik eigenlijk een te groot woord, maar er zijn wel degelijk dingen die je hierin kunnen belemmeren. Vaak zijn het (on)bewuste overtuigingen die we hebben. Ik behandel ze graag met je en geef je ook een ingang om hier een andere kijk op te vormen die je wellicht kan helpen bij het gebruiken van je verbeeldingskracht.

Je bent niet helderziend

Je hoeft niet helderziend te zijn. Verbeelding gaat niet alleen over beelden kunnen zien. Het gaat ook over beelden denken, voelen of weten. Vaak willen we het in een hokje plaatsen, om het te begrijpen, maar intuïtie loopt vaak door elkaar heen. Zo weet ik bijvoorbeeld vaak beelden, die vervolgens als een soort plaatje gevormd worden, maar dit is meestal niet zoals ik in het echt beelden zie. Vervolgens voel ik of het klopt, of ik hoor juist dat het klopt. De scheidslijn is hierin heel dun. Hoe je intuïtieve ingevingen doorkrijgt, is voor iedereen anders en persoonlijk en kan ook nog eens veranderen gedurende je leven. Verbeelding gaat over je dingen voor kunnen stellen, en of je dat nu ziet, weet, hoort of voelt, dat maakt eigenlijk niets uit.

Je mag niets verzinnen

Je mag fantaseren, daarmee bouw je juist de brug! En wanneer je het lastig vindt om voor te stellen hoe iets er dan uit ziet, dan kun je ook fysieke plaatjes gebruiken. Als je weet waar de visualisatie over gaat, kun je voorafgaand aan een meditatie al een plaatje hiervan opzoeken. Misschien vind je het zelfs fijn om een moodboard te maken van hoe jouw innerlijke wereld er dan precies uitziet. Dat kan je helpen in de meditatie om meer te ontspannen (in plaats van je zorgen te maken dat het niet lukt). En die ontspannen toestand opent je ook meer voor je intuïtieve ingevingen.

Je wilt het gelijk verklaren

Je hoeft het niet direct te kunnen verklaren. Zeker niet tijdens je visualisatie, want dan schiet je naar je analytische hersenhelft. Je knijpt zo als het ware de intuïtieve ingevingen af. Wanneer je uit de meditatie bent, kun je het opschrijven. En dan mag je het laten rusten. Vaak komt de betekenis later.

Je hebt er een oordeel over

Soms hebben we (on)bewust een oordeel dat het vreemd is of dat het niet kan. Deze oordelen zijn heel begrijpelijk, want ze zijn ons meegegeven vanuit onze jeugd en vanuit de maatschappij. We leren dat iets eerst bewezen moet zijn. Misschien helpt het als je je oordeel anders gaat benaderen. Als we aannemen dat het waar is totdat het tegendeel bewezen is. En als je je oordeel nu eens af laat hangen van of het liefdevol en helpend voelt? Of het warm voelt en ruimte geeft?

Ook wanneer je nu nog oordelen voelt, dan is dat ook helemaal oké. Probeer ze niet weg te drukken, dan gaan ze nog harder roepen. Maar probeer daarnaast te vóelen of het voor jou helpend is. Jij mag kiezen waar jij je op richt.

Verbeelding in je dagelijks leven

Verbeelding is een prachtige kwaliteit die je enerzijds kan helpen om je intuïtie beter te verstaan en jezelf verder te helen. Anderzijds opent verbeelding de deur voor verwondering en vreugde. Het is een waardevolle tool op je reis naar zelfbevrijding. Mocht je je verbeelding ook meer willen inzetten in je leven, dan is mijn uitnodiging aan jou om eerst te ontdekken hoe de verbeeldingskracht voor jou werkt. Je mag je fantasie en plezier gebruiken. En ook als je het nog niet helemaal kunt geloven, laat het je dan in ieder geval vreugde geven.

Posted in

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.