Hoe kun je de mening van anderen loslaten?

Laat je ware zelf zien

mening van anderen loslaten

Je zult altijd te maken hebben met mensen die een andere mening hebben dan jij. Dat is helemaal oké en iedereen heeft ook recht op een eigen mening. Soms kun je er ook wat van leren en kan het je visie net wat bijstellen. Of niet, en dan is het een bevestiging van je eigen visie:)

Maar wat als je nu heel erg gericht bent op de mening van anderen? Als je er dagenlang last van blijft houden en het je blijft achtervolgen? Of dat je de dingen de volgende keer anders gaat doen, op een manier die eigenlijk minder bij je past, in de hoop dat anderen je dan wel goedkeuren? Dan zorgt die mening van anderen eigenlijk voor zwaarte en dat je steeds verder van jezelf af komt te staan. Als dit lange tijd aanhoudt, weet je uiteindelijk zelfs niet meer echt wat jij nu wilt en wat jouw visie nu eigenlijk is. Het kan dan fijn zijn om te onderzoeken waar dit vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Zodat je weer meer vanuit je ware zelf kunt gaan leven.

Ik deel in deze blog eerst vijf inzichten die je mentaal kunnen helpen om de mening van anderen los te laten. Wanneer je er echter veel last van hebt, dan wil ik je uitnodigen om even verder te lezen. Vaak is er dan meer aan de hand en kan het fijn zijn om hier meer inzicht in te krijgen. Want daar ligt de sleutel hoe de mening van anderen jóu los kan laten (en waardoor de eerste vijf inzichten ook veel beter werken).

Hoe kun je de mening van anderen loslaten?

Er zijn vijf inzichten die mij hierbij geholpen hebben:

1. Mensen zullen altijd een mening over je hebben.

Die mening kan neutraal, positief of negatief zijn. Er zijn altijd mensen die een negatieve mening hebben, net als er mensen zijn die een neutrale of positieve mening hebben. Wat je ook doet of zegt, dus dan kun je maar beter die dingen doen die werkelijk bij jou passen. Je kunt nooit iedereen te vriend houden.

2. Mensen zijn vooral met zichzelf bezig en kijken door hun eigen gekleurde bril.

Wat mij ook heel erg heeft geholpen om het te relativeren is dat anderen helemaal niet met jou bezig zijn. Ze zijn vooral met zichzelf bezig, met hun eigen (innerlijk kind) kwetsingen en verlangens en kijken vanuit hun eigen bril. Die ook gekleurd is door ervaringen in het verleden! Het kan dus fijn zijn om jezelf wat minder belangrijk te maken. Misschien helpt het om je te bedenken dat je zelf nu ook vooral met jezelf bezig bent, en eigenlijk helemaal niet zo let op de anderen.

3. Wanneer je je ware zelf laat zien, trek je mensen aan die écht bij jou passen.

Wie wil je dat jou waarderen? Iedereen of de mensen die écht bij jou passen? Het is dus oké om je authentieke zelf te laten zien, je ware kleuren, ze zijn prachtig en juist wanneer je dit laat zien, zul je mensen aantrekken waarbij je helemaal jezelf kunt zijn. Dat zijn veel fijnere verbindingen en ook de ander voelt dat bij jou wanneer je oprecht bent. Zonder masker, maar je eigen, pure, authentieke zelf.

4.     De mensen die echt bij jou passen, houden sowieso wel van je

Eigenlijk hangt deze samen met bovenstaand inzicht. Maar de mensen die echt bij jou passen, houden sowieso wel van je. En mensen die bij jou passen en je nu nog niet ontmoet hebt, kunnen jou veel beter herkennen wanneer jij helemaal jezelf bent, met je eigen mening en acties.

5. Je relaties worden uiteindelijk sterker wanneer je je ware zelf laat zien

Door meer jezelf te zijn en bijvoorbeeld je eigen mening te geven en je grenzen aan te geven, zullen je verbindingen uiteindelijk alleen maar dieper worden. Je geeft aan dat de verbinding waardevol genoeg is om je ware zelf te laten zien. En dat voelt de ander ook. Misschien dat het even wennen is voor de ander, je hebt dit deel immers nooit laten zien, maar de mensen die echt bij jou passen en van jou houden die zullen dit uiteindelijk alleen maar waarderen.

Andere benadering om de mening van anderen los te laten

Je zou kunnen zeggen, dat hoe meer je de mening van anderen los kunt laten, hoe meer je je ware zelf kunt zijn. Toch blijkt dit in de praktijk vaak maar moeizaam te werken en blijft de mening van anderen je raken. Dat komt omdat we het ‘probleem’ alleen op een mentaal niveau aanpakken, zonder naar de dieper liggende oorzaak te kijken.

Wat als we het nu eens omdraaien? Als we nu eens onszelf meer gaan bevestigen, als we onszelf gaan zien zoals we werkelijk Zijn? Dan zal de mening van anderen ons ook veel minder raken.

Hoe en waarom dit werkt? Dat gaan we nu onderzoeken. Laten we eerst gaan kijken naar de onderliggende oorzaak.

Hooggevoeligheid en Rejection Sensitivity

Wanneer de mening van anderen je erg raakt, ben je eigenlijk bang voor de afwijzing door anderen. Dit wordt ook wel ‘Rejection Sensitivity’ genoemd. Lange tijd dacht ik dat het bij hooggevoeligheid hoorde, tot ik leerde dat hoog sensitieve personen (HSP) er weliswaar vaker last van hebben doordat ze meer zijn afgestemd op de omgeving, maar dat het niet een kenmerk is van hooggevoeligheid. Er zijn ook HSP zonder angst voor afwijzing en ook niet-HSP kunnen er last van hebben.

De eerste keer dat ik de term ‘Rejection Sensitivity’ hoorde, voelde ik een enorme weerstand. Toch wist ik dat het klopte, en dat ik daar inderdaad last van had. Het was tijd om naar de oorzaak te gaan kijken, en vaak ligt deze in de vroege jeugd.

Oorsprong angst voor afwijzing

Onze angst voor afwijzing komt uit onze vroege kindertijd. Door onveiligheid scan je nu continu de omgeving af om iedereen tevreden te houden en dus om niet afgewezen te worden. De kans is groot dat je ooit in je jeugd afgewezen bent. En dat kan al door een relatief kleine gebeurtenissen zijn geweest, bijvoorbeeld dat je een keer niet getroost werd, of dat je alleen in het ziekenhuis lag of een andere reden.

Het maakt eigenlijk niet eens zoveel uit was het was, maar vooral de reactie die het binnenin jou op dat moment teweeg bracht en het feit dat je alleen was met die pijn. Om dat nooit meer te hoeven ervaren ben je heel erg gericht op harmonie. Als jij iedereen maar tevreden houdt, dan zul je die pijn niet ervaren. Maar dit is onmogelijk en op een gegeven moment kom je zover van jezelf af te staan dat je eigenlijk onbewust jezelf hebt afgewezen. En dat inzicht kan best een beetje pijn doen. Maar het opent wel de deur naar heling.

Waarom raakt die mening van anderen je dan zo?

Doordat je uit verbinding bent gegaan met je ware zelf, ben je gaan geloven dat je geen liefde waard bent. Jouw ware zelf wordt ook wel je ziel genoemd, oftewel je essentie die liefde is. Dit gebeurt overigens onbewust dat je uit de verbinding met jezelf gaat, omdat je voor je overleving afhankelijk bent van de hechting met je ouders/verzorgers. Zelfs wanneer je je door hen afgewezen voelt. Het is dan minder pijnlijk om jezelf af te wijzen, dan degene van wie je voor je overleving afhankelijk bent. Het hielp je destijds om met de pijn om te gaan en te overleven, maar wanneer je ouder wordt, heb je hier steeds meer ‘last’ van.

Zonder die verbinding met de liefde in jezelf, ben je namelijk gaan geloven dat je de goedkeuring van anderen nodig hebt om liefde te ervaren. Wanneer iemand iets onaardigs tegen je zegt, dan raakt dat je, doordat iets binnenin jou gelooft dat het waar is. Dat is onbewust, maar iets in jou voelt zich afgewezen, doordat het gelooft dat jij geen liefde waard bent. Maar dat ben je wel. Jouw essentie is liefde! En hoe meer je dat weer kunt gaan voelen en geloven, hoe minder je de bevestiging van buiten nodig hebt.

Uiteindelijk gaat het er dus om dat je Zelf weer erkent. Dat je je Zelf ziet zoals je werkelijk bent en dat je verbinding maakt met de liefde die je bént. Dan hoeft de mening van anderen je niet meer zo te raken. Het kan je misschien even raken, vooral wanneer iemand het op een onaardige manier zegt. Het mag je zeker raken, dat is oké, en dan mag je mild naar jezelf zijn. Je mag voor je innerlijk kind zorgen als dat nodig is. En daarna kun je teruggaan naar die Zelfliefde, naar die bron van liefde die in jou zit.

Zelfliefde is de sleutel

Telkens wanneer jij bang bent voor de afwijzing door anderen, dan mag je jezelf nog meer gaan bevestigen. En dat doe je door je weer te verbinden met die liefde in je Zelf. De liefde van je ziel. Dat je weet dat je liefde waard bent. Dat je dat weer vóelt en gelooft. Want dan kun je de mening van anderen veel makkelijker zien voor wat het is. Gewoon een mening. En dan komen we weer bij de eerste vijf inzichten die je kunnen helpen om de mening van anderen los te laten. Maar zolang je diep van binnen nog gelooft dat jij het niet waard bent, als jij jezelf nog onbewust afwijst, dan lukt het met deze inzichten nog niet om de mening van anderen daadwerkelijk los te laten.

De uitnodiging is dus om je weer te verbinden met die liefde in je Zelf. Met je ZelfLiefde. En van daaruit kun je, met de vijf inzichten, de mening van anderen veel makkelijker loslaten. Maar het begint allemaal bij Zelfliefde. Wanneer je teruggaat naar de kern van je ziel, naar de liefde van je Zelf, dan kan de mening van anderen jóu loslaten.

ZelfLiefde activatie

Wil jij je weer verbinden met jouw innerlijke bron van liefde? Zodat je nog meer vanuit Zelfliefde in je dagelijks leven voor jezelf kunt kiezen? En het makkelijker en lichter wordt om bijvoorbeeld je grenzen aan te geven, schuldgevoel los te laten, perfectionisme los te laten en de mening van anderen los te laten?

Dan is de Zelfliefde activatie misschien iets voor jou! Met deze geleide audio meditatie / lichtactivatie kun je je Zelfliefde van binnenuit activeren. We activeren de liefde van ons Zelf, die reeds in ons aanwezig is. Het is de Liefde van ons ware zelf, onze ziel of essentie. Want vanuit die liefdevolle bron is het makkelijker en lichter om voor jezelf te zorgen en voor jezelf te kiezen. Ook is Zelfliefde de basis om jezelf verder te helen en te bevrijden van alles wat zwaarte geeft.

Zelfliefde is de fundering voor een licht leven, en deze activatie helpt jou je weer te verbinden met die bron van zelfliefde.

Posted in

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

Laat je ware zelf zien

mening van anderen loslaten

Je zult altijd te maken hebben met mensen die een andere mening hebben dan jij. Dat is helemaal oké en iedereen heeft ook recht op een eigen mening. Soms kun je er ook wat van leren en kan het je visie net wat bijstellen. Of niet, en dan is het een bevestiging van je eigen visie:)

Maar wat als je nu heel erg gericht bent op de mening van anderen? Als je er dagenlang last van blijft houden en het je blijft achtervolgen? Of dat je de dingen de volgende keer anders gaat doen, op een manier die eigenlijk minder bij je past, in de hoop dat anderen je dan wel goedkeuren? Dan zorgt die mening van anderen eigenlijk voor zwaarte en dat je steeds verder van jezelf af komt te staan. Als dit lange tijd aanhoudt, weet je uiteindelijk zelfs niet meer echt wat jij nu wilt en wat jouw visie nu eigenlijk is. Het kan dan fijn zijn om te onderzoeken waar dit vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Zodat je weer meer vanuit je ware zelf kunt gaan leven.

Ik deel in deze blog eerst vijf inzichten die je mentaal kunnen helpen om de mening van anderen los te laten. Wanneer je er echter veel last van hebt, dan wil ik je uitnodigen om even verder te lezen. Vaak is er dan meer aan de hand en kan het fijn zijn om hier meer inzicht in te krijgen. Want daar ligt de sleutel hoe de mening van anderen jóu los kan laten (en waardoor de eerste vijf inzichten ook veel beter werken).

Hoe kun je de mening van anderen loslaten?

Er zijn vijf inzichten die mij hierbij geholpen hebben:

1. Mensen zullen altijd een mening over je hebben.

Die mening kan neutraal, positief of negatief zijn. Er zijn altijd mensen die een negatieve mening hebben, net als er mensen zijn die een neutrale of positieve mening hebben. Wat je ook doet of zegt, dus dan kun je maar beter die dingen doen die werkelijk bij jou passen. Je kunt nooit iedereen te vriend houden.

2. Mensen zijn vooral met zichzelf bezig en kijken door hun eigen gekleurde bril.

Wat mij ook heel erg heeft geholpen om het te relativeren is dat anderen helemaal niet met jou bezig zijn. Ze zijn vooral met zichzelf bezig, met hun eigen (innerlijk kind) kwetsingen en verlangens en kijken vanuit hun eigen bril. Die ook gekleurd is door ervaringen in het verleden! Het kan dus fijn zijn om jezelf wat minder belangrijk te maken. Misschien helpt het om je te bedenken dat je zelf nu ook vooral met jezelf bezig bent, en eigenlijk helemaal niet zo let op de anderen.

3. Wanneer je je ware zelf laat zien, trek je mensen aan die écht bij jou passen.

Wie wil je dat jou waarderen? Iedereen of de mensen die écht bij jou passen? Het is dus oké om je authentieke zelf te laten zien, je ware kleuren, ze zijn prachtig en juist wanneer je dit laat zien, zul je mensen aantrekken waarbij je helemaal jezelf kunt zijn. Dat zijn veel fijnere verbindingen en ook de ander voelt dat bij jou wanneer je oprecht bent. Zonder masker, maar je eigen, pure, authentieke zelf.

4.     De mensen die echt bij jou passen, houden sowieso wel van je

Eigenlijk hangt deze samen met bovenstaand inzicht. Maar de mensen die echt bij jou passen, houden sowieso wel van je. En mensen die bij jou passen en je nu nog niet ontmoet hebt, kunnen jou veel beter herkennen wanneer jij helemaal jezelf bent, met je eigen mening en acties.

5. Je relaties worden uiteindelijk sterker wanneer je je ware zelf laat zien

Door meer jezelf te zijn en bijvoorbeeld je eigen mening te geven en je grenzen aan te geven, zullen je verbindingen uiteindelijk alleen maar dieper worden. Je geeft aan dat de verbinding waardevol genoeg is om je ware zelf te laten zien. En dat voelt de ander ook. Misschien dat het even wennen is voor de ander, je hebt dit deel immers nooit laten zien, maar de mensen die echt bij jou passen en van jou houden die zullen dit uiteindelijk alleen maar waarderen.

Andere benadering om de mening van anderen los te laten

Je zou kunnen zeggen, dat hoe meer je de mening van anderen los kunt laten, hoe meer je je ware zelf kunt zijn. Toch blijkt dit in de praktijk vaak maar moeizaam te werken en blijft de mening van anderen je raken. Dat komt omdat we het ‘probleem’ alleen op een mentaal niveau aanpakken, zonder naar de dieper liggende oorzaak te kijken.

Wat als we het nu eens omdraaien? Als we nu eens onszelf meer gaan bevestigen, als we onszelf gaan zien zoals we werkelijk Zijn? Dan zal de mening van anderen ons ook veel minder raken.

Hoe en waarom dit werkt? Dat gaan we nu onderzoeken. Laten we eerst gaan kijken naar de onderliggende oorzaak.

Hooggevoeligheid en Rejection Sensitivity

Wanneer de mening van anderen je erg raakt, ben je eigenlijk bang voor de afwijzing door anderen. Dit wordt ook wel ‘Rejection Sensitivity’ genoemd. Lange tijd dacht ik dat het bij hooggevoeligheid hoorde, tot ik leerde dat hoog sensitieve personen (HSP) er weliswaar vaker last van hebben doordat ze meer zijn afgestemd op de omgeving, maar dat het niet een kenmerk is van hooggevoeligheid. Er zijn ook HSP zonder angst voor afwijzing en ook niet-HSP kunnen er last van hebben.

De eerste keer dat ik de term ‘Rejection Sensitivity’ hoorde, voelde ik een enorme weerstand. Toch wist ik dat het klopte, en dat ik daar inderdaad last van had. Het was tijd om naar de oorzaak te gaan kijken, en vaak ligt deze in de vroege jeugd.

Oorsprong angst voor afwijzing

Onze angst voor afwijzing komt uit onze vroege kindertijd. Door onveiligheid scan je nu continu de omgeving af om iedereen tevreden te houden en dus om niet afgewezen te worden. De kans is groot dat je ooit in je jeugd afgewezen bent. En dat kan al door een relatief kleine gebeurtenissen zijn geweest, bijvoorbeeld dat je een keer niet getroost werd, of dat je alleen in het ziekenhuis lag of een andere reden.

Het maakt eigenlijk niet eens zoveel uit was het was, maar vooral de reactie die het binnenin jou op dat moment teweeg bracht en het feit dat je alleen was met die pijn. Om dat nooit meer te hoeven ervaren ben je heel erg gericht op harmonie. Als jij iedereen maar tevreden houdt, dan zul je die pijn niet ervaren. Maar dit is onmogelijk en op een gegeven moment kom je zover van jezelf af te staan dat je eigenlijk onbewust jezelf hebt afgewezen. En dat inzicht kan best een beetje pijn doen. Maar het opent wel de deur naar heling.

Waarom raakt die mening van anderen je dan zo?

Doordat je uit verbinding bent gegaan met je ware zelf, ben je gaan geloven dat je geen liefde waard bent. Jouw ware zelf wordt ook wel je ziel genoemd, oftewel je essentie die liefde is. Dit gebeurt overigens onbewust dat je uit de verbinding met jezelf gaat, omdat je voor je overleving afhankelijk bent van de hechting met je ouders/verzorgers. Zelfs wanneer je je door hen afgewezen voelt. Het is dan minder pijnlijk om jezelf af te wijzen, dan degene van wie je voor je overleving afhankelijk bent. Het hielp je destijds om met de pijn om te gaan en te overleven, maar wanneer je ouder wordt, heb je hier steeds meer ‘last’ van.

Zonder die verbinding met de liefde in jezelf, ben je namelijk gaan geloven dat je de goedkeuring van anderen nodig hebt om liefde te ervaren. Wanneer iemand iets onaardigs tegen je zegt, dan raakt dat je, doordat iets binnenin jou gelooft dat het waar is. Dat is onbewust, maar iets in jou voelt zich afgewezen, doordat het gelooft dat jij geen liefde waard bent. Maar dat ben je wel. Jouw essentie is liefde! En hoe meer je dat weer kunt gaan voelen en geloven, hoe minder je de bevestiging van buiten nodig hebt.

Uiteindelijk gaat het er dus om dat je Zelf weer erkent. Dat je je Zelf ziet zoals je werkelijk bent en dat je verbinding maakt met de liefde die je bént. Dan hoeft de mening van anderen je niet meer zo te raken. Het kan je misschien even raken, vooral wanneer iemand het op een onaardige manier zegt. Het mag je zeker raken, dat is oké, en dan mag je mild naar jezelf zijn. Je mag voor je innerlijk kind zorgen als dat nodig is. En daarna kun je teruggaan naar die Zelfliefde, naar die bron van liefde die in jou zit.

Zelfliefde is de sleutel

Telkens wanneer jij bang bent voor de afwijzing door anderen, dan mag je jezelf nog meer gaan bevestigen. En dat doe je door je weer te verbinden met die liefde in je Zelf. De liefde van je ziel. Dat je weet dat je liefde waard bent. Dat je dat weer vóelt en gelooft. Want dan kun je de mening van anderen veel makkelijker zien voor wat het is. Gewoon een mening. En dan komen we weer bij de eerste vijf inzichten die je kunnen helpen om de mening van anderen los te laten. Maar zolang je diep van binnen nog gelooft dat jij het niet waard bent, als jij jezelf nog onbewust afwijst, dan lukt het met deze inzichten nog niet om de mening van anderen daadwerkelijk los te laten.

De uitnodiging is dus om je weer te verbinden met die liefde in je Zelf. Met je ZelfLiefde. En van daaruit kun je, met de vijf inzichten, de mening van anderen veel makkelijker loslaten. Maar het begint allemaal bij Zelfliefde. Wanneer je teruggaat naar de kern van je ziel, naar de liefde van je Zelf, dan kan de mening van anderen jóu loslaten.

ZelfLiefde activatie

Wil jij je weer verbinden met jouw innerlijke bron van liefde? Zodat je nog meer vanuit Zelfliefde in je dagelijks leven voor jezelf kunt kiezen? En het makkelijker en lichter wordt om bijvoorbeeld je grenzen aan te geven, schuldgevoel los te laten, perfectionisme los te laten en de mening van anderen los te laten?

Dan is de Zelfliefde activatie misschien iets voor jou! Met deze geleide audio meditatie / lichtactivatie kun je je Zelfliefde van binnenuit activeren. We activeren de liefde van ons Zelf, die reeds in ons aanwezig is. Het is de Liefde van ons ware zelf, onze ziel of essentie. Want vanuit die liefdevolle bron is het makkelijker en lichter om voor jezelf te zorgen en voor jezelf te kiezen. Ook is Zelfliefde de basis om jezelf verder te helen en te bevrijden van alles wat zwaarte geeft.

Zelfliefde is de fundering voor een licht leven, en deze activatie helpt jou je weer te verbinden met die bron van zelfliefde.

Posted in

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.