Genieten: van overleven naar meer vreugde in je leven + 3 krachtige tips

Wil jij ook weer echt genieten van het leven? Gewoon van de simpele dingen? Maar lukt het je steeds minder? Ondanks dat je het toch zo goed voor elkaar hebt. Een mooi huis, een prima baan, en een lieve partner of fijn gezin. En toch voelt het leven zwaar en ben je vaak moe. Je hebt het gevoel dat je meer aan het overleven bent dan dat je werkelijk aan het leven bent.

Weet dat dit helemaal niet vreemd is. Het is zelfs heel normaal dat het soms even niet meer lukt om te genieten van het leven. Dit kan tijdelijk zijn. Bijvoorbeeld door een ingrijpende gebeurtenis in je leven, zoals het verlies van een dierbare of een baan. Soms duurt het echter langer zonder dat je daar direct een aanwijsbare oorzaak voor ziet. Eigenlijk is het een belangrijk signaal wanneer het je niet meer lukt om te genieten. Het kan dan fijn zijn om de oorzaak verder te onderzoeken zodat je je levensvreugde weer terug kunt krijgen.

Daar wil ik je in dit artikel in meenemen. We gaan eerst kijken naar wat genieten nu precies is en waarom dit in mijn ogen zo belangrijk is. Vervolgens gaan we kijken naar oorzaken waarom je het gevoel kunt hebben dat je aan het overleven bent en ingangen hoe je weer meer plezier in het leven kunt krijgen. Daarbij ga ik je een aantal praktisch toepasbare tips geven, zodat je met een paar simpele en toch krachtige (kleine) veranderingen weer meer kunt genieten van het leven.

Wat is de betekenis van genieten en hoe voelt het?

Laten we eerst eens kijken naar de betekenis van genieten. Genieten is voor mij plezier hebben en daarbij helemaal opgaan in het hier en nu. Het is niet iets wat je denkt, maar wat je echt voelt en ervaart. Het is een gelukzalig gevoel, een gevoel van vreugde en vrede en rust tegelijkertijd. Het gevoel dat alles helemaal goed is. Je bent op de juiste plek, op het juiste moment en met de juiste mensen. Je vergeet de tijd en bent helemaal in het moment. Het kan voelen alsof alles samenvalt. Het geeft daarbij aan dat je helemaal op je eigen pad bent, dicht bij ware jezelf. Op dat moment voel je je Zielsgelukkig.

Waarom is genieten zo belangrijk?

Dat brengt ons gelijk naar gelukkig zijn. Want wat is dan het verschil? Gelukkig zijn is meer een staat van zijn. Het is je natuurlijke staat van wie jij diep van binnen bent. Vreugde is de natuurlijke staat van je essentie, van je ziel. Vreugde is je zielsenergie en door vreugde te volgen kom je steeds meer op het pad van je ziel. Maar door gebeurtenissen of omstandigheden in je leven lukt het niet om continu gelukkig te zijn. Er zijn als het ware sluiers omheen gekomen. En dat is helemaal oké. Het is niet iets wat je continu hoeft na te streven. Juist door te starten met genieten van de kleine dingen, kun je steeds vaker dit gelukkige gevoel ervaren.

Wanneer het je echter steeds minder lukt om te genieten, is dit dus eigenlijk een uitnodiging om te kijken hoe je weer meer kunt verbinden met wie jij ten diepste vanbinnen bent.

Wat kan je levensvreugde belemmeren?

Vreugde is dus de natuurlijke staat van wie jij ten diepste vanbinnen bent. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor het niet meer lukt om te genieten van het leven. Vaak komt dit echter doordat we teveel met onze gedachten in het verleden of in de toekomst zitten. Terwijl de plek om te genieten in het Nu is. De gedachten ‘had ik maar’ of ‘was het maar anders geweest’ over dingen die in het verleden zijn gebeurd, blijven in je gedachten komen. Zo vormen ze hele verhalen die daarbij weer onplezierige gevoelens en emoties oproepen. Ze bepalen daarmee hoe jij je nu voelt. Anderzijds kun je je ook teveel zorgen maken over wat nog in de toekomst kan gebeuren of wat anderen van je zouden kunnen vinden.

Invloed van onbewuste beschermingsmechanismes uit het verleden

Vaak komt dit ook door iets wat in het verleden is gebeurd, waardoor je allerlei beschermingsmechanismes hebt ontwikkeld om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurd. Dit is allemaal heel normaal en ontstaat vaak onbewust. Echter deze beschermingsmechanismen zijn nu jij volwassen bent niet meer nodig en blokkeren ongemerkt jouw levensvreugde.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nu de lat heel hoog legt voor jezelf of moeite hebt met ‘Nee’ zeggen tegen anderen. Het kan dan fijn zijn om te onderzoeken wat het is dat jou uit het Nu houdt. Zijn er nog dingen uit het verleden die jij misschien (onbewust) nog met je meedraagt? Dit kunnen zowel grote als kleine dingen zijn. Heb je wellicht een te groot verantwoordelijkheidsgevoel waardoor jijzelf vaak op de laatste plaatst komt? Of voel je je wellicht snel schuldig wanneer je een keer voor jezelf kiest, voor wat jou echt gelukkig maakt? Misschien is er zelfs een stemmetje dat zegt dat je pas gelukkig mag zijn als je iets bereikt hebt.

Jij bent dit allemaal niet

Wat fijn kan zijn is om allereerst te beseffen dat jij dit allemaal niet bent. Jij bent die gedachten niet. Jij bent die verhalen niet. En jij bent die gevoelens niet. Je bent zelfs het lichaam en je naam niet. Wie jij wel ten diepste vanbinnen bent, is een prachtige essentie van liefde, licht en vreugde. Die een ervaring als mens heeft hier op aarde. Jij bent vanbinnen al helemaal heel en compleet. Zo komen we als ons pure zelf hier op aarde, echter door gebeurtenissen in ons (jonge) leven kunnen hier al snel laagjes overheen komen. Beschermingsmechanismen, patronen, beperkende overtuigingen. Je ‘vergeet’ daardoor dat jij al helemaal goed bent zoals je bent. Dat je daar niets voor hoeft te doen. Dat jij al liefde waard bent. Gewoon omdat jij bent. En dat je daar niets voor hoeft te doen. Je mag gewoon je prachtige Zelf zijn.

Jouw essentie is vreugde

Wanneer jij je weer herinnert dat jouw essentie liefde, licht en vreugde is en dat jij als prachtige ziel een menselijke ervaring op aarde hebt, dan kan dit het leven een stuk lichter maken. Je beseft dan namelijk dat je ziel hier in dit leven wil ervaren en leren, en dat er dus eigenlijk geen ‘fout’ is. Je beseft dat alles bijdraagt aan jouw groei als ziel. Dat alles ervaring is. Dat wil niet zeggen dat alles heel makkelijk wordt, want je bent ook nog steeds een mens en sommige dingen doen gewoon echt pijn en kunnen heel lastig zijn. Maar wanneer je weer verbindt met je essentie, kun je hier vanaf een afstand naar je menszijn kijken.

Compassie voor je menszijn

Je kunt je menszijn, met alle leuke en minder leuke kanten, omarmen er zonder oordeel en met compassie naar kijken. Je beseft dan dat je hier een menselijke ervaring hebt, en dat zowel de fijne als zware dingen bij het leven horen. Bij het leven als menszijn. Dit maakt het makkelijker om de verhalen uit je verleden los te laten, om je er niet meer mee te identificeren. Tegelijkertijd mag je ook alle tijd nemen voor je menselijke emoties om deze te helen. Want ook jouw menszijn mag er helemaal zijn en mag heel veel liefde krijgen. Hierdoor kun je jezelf steeds een stukje verder bevrijden, steeds een laagje loslaten, en wordt het steeds makkelijker om vanuit je essentie / ware zelf te gaan leven. En daarmee om vanuit je zielsenergie van vreugde te leven.

Genieten vanuit holistisch perspectief

Het is dus van belang dat je op alle holistische niveaus in balans komt: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Zijn er fysieke klachten of ongemakken die het lastig voor je maken om echt te genieten? Welke gedachten denk je, welke onbewuste overtuigingen of patronen draag jij mee die je verhinderen om te genieten? Hoe krijg je weer meer energie om te genieten van het leven? Zingeving, wat maakt jou écht gelukkig? En wat is de onderliggende oorzaak dat je niet meer kunt genieten? Wanneer je op al deze niveaus in balans komt, kun je weer vanuit je ware zelf leven en écht gelukkig zijn.

Pijlers om meer te genieten

Vanuit een holistische benadering is het dus van belang dat alle niveaus weer in balans komen om vanuit je ware zelf kunt gaan leven. Ik heb dit samengevoegd tot drie pijlers:

 • Zelfliefde en zelfcompassie
 • Leven vanuit je ziel, vanuit je ware essentie
 • Je innerlijk kind helen en ruimte maken voor de vreugde en verwondering

De eerste pijlers is op basis van je menszijn en omvat het mentale, emotionele en fysieke niveau. De tweede pijler is de benadering vanuit je essentie en omvat dus het energetische en spirituele niveau. In de derde pijler van het innerlijk kind komen beide pijlers samen. Vanuit liefde voor je innerlijk kind kun je je menszijn helen en dieper bij je pure zielskwaliteiten komen. Alle pijlers zijn even waardevol en juist de combinatie maakt dit superkrachtig. In mijn gratis e-book ga ik hier dieper op in.

Hemel en aarde samen brengen

Het krachtigst is dus door zowel je menszijn alles te gunnen en tegelijkertijd verbonden te zijn met je essentie. Op deze manier kunnen je eventuele gekwetstheden uit je verleden helen. En kun je patronen, belemmerende overtuigingen, verdedigingsmechanismen en overlevingsstrategieën laagje voor laagje gaan afleggen. Op deze manier zullen hemel en aarde in jou samenkomen. En dan wordt je zielsgelukkig.

Hoe kun je weer genieten?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is er vaak meer nodig zijn om echt weer vanuit het overleven naar voluit genieten van het leven te gaan. Dat betekent echter niet dat je niet nú al kunt beginnen met het genieten. Je kunt hierbij met hele kleine, praktische dingen starten. Die heel weinig tijd in beslag nemen. En dat is wel zo fijn, want vaak als je in de ‘overleefmodus’ zit, heb je juist heel weinig tijd en energie om iets te veranderen.

Praktische tips voor meer vreugde en plezier

Daarom is mijn advies om hierbij klein te beginnen. Ik heb hieronder een aantal praktische tips, die je weinig tijd kosten en toch wat genietmomentjes in je leven kunnen brengen. En stiekem is dat heel waardevol, want hierdoor kun je net wat meer energie krijgen en motivatie om daarna grotere veranderingen in je leven aan te brengen. Zodat je steeds vaker vreugde kunt ervaren.

Tip 1 Genieten in de natuur

Als je klein wilt beginnen, is de natuur een prachtige ingang. De natuur is daarbij een geweldige meester om je te leren leven in het Nu. En het Nu is de enige plek waar je kunt genieten. In de natuur kun je de verbondenheid voelen met planten, bomen, dieren, de aarde. Je zintuigen worden geprikkeld door bijvoorbeeld de wind, de warmte van de zon, geuren van bloemen en bomen en geluiden van vogels. Je komt tot rust, vertraagt, voelt je verbonden en ervaart een diep gevoel van innerlijke vrede en geluk.

De natuur nodigt je uit om in het Hier en Nu te zijn, voor de natuur bestaat alleen het Nu. De natuur oordeelt niet, voor de natuur is iedereen gelijk en even waardevol. De natuur nodigt uit tot verwondering van een kind en ze maakt ons dankbaar. Dit alles draagt bij aan het ervaren van geluk en genieten. Soms leren we het af, om er bij stil te staan hoe wonderlijk de natuur is. De natuur is de plek waar ik intens kan genieten en een gevoel van verbondenheid ervaar. Een gelukzalig gevoel en tegelijkertijd een diepe innerlijke rust en vrede.

Tip 2 Wees dankbaar

Het klinkt zo simpel, maar deze eenvoudige tip is zó enorm krachtig. Onderstaande zin verwoord het zo mooi en het is precies hoe het werkt.

Niet het geluk maakt ons dankbaar, maar dankbaarheid maakt ons gelukkig.

We hoeven niet eerst gelukkig te zijn, om dankbaar te kunnen zijn. Juist door dankbaar te zijn voor de kleine dingen, ga je steeds meer dingen zien om dankbaar voor te zijn én ga je er steeds meer van genieten. Door bewust stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, zul je je op die momenten ook gelukkiger voelen. Je zult er van genieten.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door elke avond voor het slapen gaan stil te staan bij drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dingen waarvan je genoten hebt. En dat hoeven helemaal geen grote dingen te zijn, maar het kan ook zijn dat je genoten hebt van je kopje thee of het zonnetje dat buiten scheen. Gedurende de dag kun je dit verder beoefenen door in jezelf te benoemen dat je bijvoorbeeld dankbaar bent voor het kopje thee. Ook in situaties die in eerste instantie niet fijn lijken, zijn er altijd wel dingen te vinden om toch dankbaar voor te zijn. Je hoeft de situatie niet te negeren, maar het verandert wel je gedachten hierover en die gedachten bepalen hoe jij je voelt.

Tip 3 Volg je spontane ingevingen

Deze tip kost misschien iets meer tijd, afhankelijk van welke ideeën je krijgt:) Maar juist door die spontane ingevingen op te volgen, kun je zoveel meer vreugde in je leven gaan ervaren. Die ingevingen zijn namelijk van je innerlijk kind. En je innerlijk kind staat nog heel dicht bij je ware zelf, je essentie. De pure kinds kwaliteiten van plezier hebben, verwondering, avontuur en magie. Je mag deze ingevingen gaan volgen, want ze leiden je over het pad van vreugde.

Bonus tip Zie het leven als prachtige reis

Deze benadering kan je helpen om meer te genieten. Alleen is dit vanuit ons menszijn vaak niet makkelijk. En dat is helemaal oké als dit nog niet (altijd) lukt, ook daar mag je ook mild voor zijn. Wat je kunt proberen is om jezelf er steeds aan te herinneren dat het leven voor je ziel een prachtige reis is. Waarbij alles bijdraagt aan de ervaring, zowel de goede keuzes als de fouten. Neem het niet al te serieus, lach om jezelf, bekijk het van een afstandje. Geniet onderweg! Zonder je druk te maken dat je beter een andere afslag had kunnen nemen. Zonder je zorgen te maken of je wel op tijd op je eindbestemming aankomt. Je zorgen maken verandert vaak niets aan de uitkomst, dus vergeet vooral niet te genieten van de prachtige dingen onderweg.

Vreugde en genieten als richtingaanwijzer

Wanneer het voelt alsof je alleen maar aan het overleven bent, is dit dus een uitnodiging om te kijken waarom het niet meer lukt om te genieten. Vaak zit hier een oorzaak in het verleden onder waardoor je steeds verder van je zielsenergie van vreugde af bent komen te staan. Om dit te helen is het belangrijk om dit zowel vanuit je menszijn als vanuit je essentie te benaderen. Wil je meer lezen over hoe je van overleven naar genieten kunt gaan, vraag dan mijn gratis e-book aan en ontdek de 3 pijlers tot zelfbevrijding.

Posted in

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

3 reacties

 1. […] schreef ik een blog over genieten waarin ik tips gaf hoe je meer vreugde in je leven kunt ervaren. In deze blog wil ik hier verder op […] 2. Zelfbevrijding als ontdekkingsreis op 14 juli 2023 om 13:16

  […] zul je veel ont-dekkingen doen. Juist onderweg al, niet alleen op je eindbestemming. Je mag genieten van de […] 3. Trauma helen en jezelf bevrijden op 15 juli 2023 om 11:49

  […] Door je zelfliefde te vergroten, de liefde weer in jezelf te vinden, kom je weer bij jezelf. Liefde voor jezelf houdt ook in dat je hierbij zacht voor jezelf bent, dat je compassie hebt voor jezelf, en dat je soms stappen zet die je spannend vind, omdat je weet dat ze goed voor je zijn. Zelfliefde helpt je de stappen te zetten om steeds verder te helen en vanuit je ware zelf te leven. Niet omdat je niet goed genoeg bent, maar omdat je jezelf een mooi en licht leven gunt waarin je vrij bent en kunt genieten. […]Wil jij ook weer echt genieten van het leven? Gewoon van de simpele dingen? Maar lukt het je steeds minder? Ondanks dat je het toch zo goed voor elkaar hebt. Een mooi huis, een prima baan, en een lieve partner of fijn gezin. En toch voelt het leven zwaar en ben je vaak moe. Je hebt het gevoel dat je meer aan het overleven bent dan dat je werkelijk aan het leven bent.

Weet dat dit helemaal niet vreemd is. Het is zelfs heel normaal dat het soms even niet meer lukt om te genieten van het leven. Dit kan tijdelijk zijn. Bijvoorbeeld door een ingrijpende gebeurtenis in je leven, zoals het verlies van een dierbare of een baan. Soms duurt het echter langer zonder dat je daar direct een aanwijsbare oorzaak voor ziet. Eigenlijk is het een belangrijk signaal wanneer het je niet meer lukt om te genieten. Het kan dan fijn zijn om de oorzaak verder te onderzoeken zodat je je levensvreugde weer terug kunt krijgen.

Daar wil ik je in dit artikel in meenemen. We gaan eerst kijken naar wat genieten nu precies is en waarom dit in mijn ogen zo belangrijk is. Vervolgens gaan we kijken naar oorzaken waarom je het gevoel kunt hebben dat je aan het overleven bent en ingangen hoe je weer meer plezier in het leven kunt krijgen. Daarbij ga ik je een aantal praktisch toepasbare tips geven, zodat je met een paar simpele en toch krachtige (kleine) veranderingen weer meer kunt genieten van het leven.

Wat is de betekenis van genieten en hoe voelt het?

Laten we eerst eens kijken naar de betekenis van genieten. Genieten is voor mij plezier hebben en daarbij helemaal opgaan in het hier en nu. Het is niet iets wat je denkt, maar wat je echt voelt en ervaart. Het is een gelukzalig gevoel, een gevoel van vreugde en vrede en rust tegelijkertijd. Het gevoel dat alles helemaal goed is. Je bent op de juiste plek, op het juiste moment en met de juiste mensen. Je vergeet de tijd en bent helemaal in het moment. Het kan voelen alsof alles samenvalt. Het geeft daarbij aan dat je helemaal op je eigen pad bent, dicht bij ware jezelf. Op dat moment voel je je Zielsgelukkig.

Waarom is genieten zo belangrijk?

Dat brengt ons gelijk naar gelukkig zijn. Want wat is dan het verschil? Gelukkig zijn is meer een staat van zijn. Het is je natuurlijke staat van wie jij diep van binnen bent. Vreugde is de natuurlijke staat van je essentie, van je ziel. Vreugde is je zielsenergie en door vreugde te volgen kom je steeds meer op het pad van je ziel. Maar door gebeurtenissen of omstandigheden in je leven lukt het niet om continu gelukkig te zijn. Er zijn als het ware sluiers omheen gekomen. En dat is helemaal oké. Het is niet iets wat je continu hoeft na te streven. Juist door te starten met genieten van de kleine dingen, kun je steeds vaker dit gelukkige gevoel ervaren.

Wanneer het je echter steeds minder lukt om te genieten, is dit dus eigenlijk een uitnodiging om te kijken hoe je weer meer kunt verbinden met wie jij ten diepste vanbinnen bent.

Wat kan je levensvreugde belemmeren?

Vreugde is dus de natuurlijke staat van wie jij ten diepste vanbinnen bent. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor het niet meer lukt om te genieten van het leven. Vaak komt dit echter doordat we teveel met onze gedachten in het verleden of in de toekomst zitten. Terwijl de plek om te genieten in het Nu is. De gedachten ‘had ik maar’ of ‘was het maar anders geweest’ over dingen die in het verleden zijn gebeurd, blijven in je gedachten komen. Zo vormen ze hele verhalen die daarbij weer onplezierige gevoelens en emoties oproepen. Ze bepalen daarmee hoe jij je nu voelt. Anderzijds kun je je ook teveel zorgen maken over wat nog in de toekomst kan gebeuren of wat anderen van je zouden kunnen vinden.

Invloed van onbewuste beschermingsmechanismes uit het verleden

Vaak komt dit ook door iets wat in het verleden is gebeurd, waardoor je allerlei beschermingsmechanismes hebt ontwikkeld om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurd. Dit is allemaal heel normaal en ontstaat vaak onbewust. Echter deze beschermingsmechanismen zijn nu jij volwassen bent niet meer nodig en blokkeren ongemerkt jouw levensvreugde.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nu de lat heel hoog legt voor jezelf of moeite hebt met ‘Nee’ zeggen tegen anderen. Het kan dan fijn zijn om te onderzoeken wat het is dat jou uit het Nu houdt. Zijn er nog dingen uit het verleden die jij misschien (onbewust) nog met je meedraagt? Dit kunnen zowel grote als kleine dingen zijn. Heb je wellicht een te groot verantwoordelijkheidsgevoel waardoor jijzelf vaak op de laatste plaatst komt? Of voel je je wellicht snel schuldig wanneer je een keer voor jezelf kiest, voor wat jou echt gelukkig maakt? Misschien is er zelfs een stemmetje dat zegt dat je pas gelukkig mag zijn als je iets bereikt hebt.

Jij bent dit allemaal niet

Wat fijn kan zijn is om allereerst te beseffen dat jij dit allemaal niet bent. Jij bent die gedachten niet. Jij bent die verhalen niet. En jij bent die gevoelens niet. Je bent zelfs het lichaam en je naam niet. Wie jij wel ten diepste vanbinnen bent, is een prachtige essentie van liefde, licht en vreugde. Die een ervaring als mens heeft hier op aarde. Jij bent vanbinnen al helemaal heel en compleet. Zo komen we als ons pure zelf hier op aarde, echter door gebeurtenissen in ons (jonge) leven kunnen hier al snel laagjes overheen komen. Beschermingsmechanismen, patronen, beperkende overtuigingen. Je ‘vergeet’ daardoor dat jij al helemaal goed bent zoals je bent. Dat je daar niets voor hoeft te doen. Dat jij al liefde waard bent. Gewoon omdat jij bent. En dat je daar niets voor hoeft te doen. Je mag gewoon je prachtige Zelf zijn.

Jouw essentie is vreugde

Wanneer jij je weer herinnert dat jouw essentie liefde, licht en vreugde is en dat jij als prachtige ziel een menselijke ervaring op aarde hebt, dan kan dit het leven een stuk lichter maken. Je beseft dan namelijk dat je ziel hier in dit leven wil ervaren en leren, en dat er dus eigenlijk geen ‘fout’ is. Je beseft dat alles bijdraagt aan jouw groei als ziel. Dat alles ervaring is. Dat wil niet zeggen dat alles heel makkelijk wordt, want je bent ook nog steeds een mens en sommige dingen doen gewoon echt pijn en kunnen heel lastig zijn. Maar wanneer je weer verbindt met je essentie, kun je hier vanaf een afstand naar je menszijn kijken.

Compassie voor je menszijn

Je kunt je menszijn, met alle leuke en minder leuke kanten, omarmen er zonder oordeel en met compassie naar kijken. Je beseft dan dat je hier een menselijke ervaring hebt, en dat zowel de fijne als zware dingen bij het leven horen. Bij het leven als menszijn. Dit maakt het makkelijker om de verhalen uit je verleden los te laten, om je er niet meer mee te identificeren. Tegelijkertijd mag je ook alle tijd nemen voor je menselijke emoties om deze te helen. Want ook jouw menszijn mag er helemaal zijn en mag heel veel liefde krijgen. Hierdoor kun je jezelf steeds een stukje verder bevrijden, steeds een laagje loslaten, en wordt het steeds makkelijker om vanuit je essentie / ware zelf te gaan leven. En daarmee om vanuit je zielsenergie van vreugde te leven.

Genieten vanuit holistisch perspectief

Het is dus van belang dat je op alle holistische niveaus in balans komt: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Zijn er fysieke klachten of ongemakken die het lastig voor je maken om echt te genieten? Welke gedachten denk je, welke onbewuste overtuigingen of patronen draag jij mee die je verhinderen om te genieten? Hoe krijg je weer meer energie om te genieten van het leven? Zingeving, wat maakt jou écht gelukkig? En wat is de onderliggende oorzaak dat je niet meer kunt genieten? Wanneer je op al deze niveaus in balans komt, kun je weer vanuit je ware zelf leven en écht gelukkig zijn.

Pijlers om meer te genieten

Vanuit een holistische benadering is het dus van belang dat alle niveaus weer in balans komen om vanuit je ware zelf kunt gaan leven. Ik heb dit samengevoegd tot drie pijlers:

 • Zelfliefde en zelfcompassie
 • Leven vanuit je ziel, vanuit je ware essentie
 • Je innerlijk kind helen en ruimte maken voor de vreugde en verwondering

De eerste pijlers is op basis van je menszijn en omvat het mentale, emotionele en fysieke niveau. De tweede pijler is de benadering vanuit je essentie en omvat dus het energetische en spirituele niveau. In de derde pijler van het innerlijk kind komen beide pijlers samen. Vanuit liefde voor je innerlijk kind kun je je menszijn helen en dieper bij je pure zielskwaliteiten komen. Alle pijlers zijn even waardevol en juist de combinatie maakt dit superkrachtig. In mijn gratis e-book ga ik hier dieper op in.

Hemel en aarde samen brengen

Het krachtigst is dus door zowel je menszijn alles te gunnen en tegelijkertijd verbonden te zijn met je essentie. Op deze manier kunnen je eventuele gekwetstheden uit je verleden helen. En kun je patronen, belemmerende overtuigingen, verdedigingsmechanismen en overlevingsstrategieën laagje voor laagje gaan afleggen. Op deze manier zullen hemel en aarde in jou samenkomen. En dan wordt je zielsgelukkig.

Hoe kun je weer genieten?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is er vaak meer nodig zijn om echt weer vanuit het overleven naar voluit genieten van het leven te gaan. Dat betekent echter niet dat je niet nú al kunt beginnen met het genieten. Je kunt hierbij met hele kleine, praktische dingen starten. Die heel weinig tijd in beslag nemen. En dat is wel zo fijn, want vaak als je in de ‘overleefmodus’ zit, heb je juist heel weinig tijd en energie om iets te veranderen.

Praktische tips voor meer vreugde en plezier

Daarom is mijn advies om hierbij klein te beginnen. Ik heb hieronder een aantal praktische tips, die je weinig tijd kosten en toch wat genietmomentjes in je leven kunnen brengen. En stiekem is dat heel waardevol, want hierdoor kun je net wat meer energie krijgen en motivatie om daarna grotere veranderingen in je leven aan te brengen. Zodat je steeds vaker vreugde kunt ervaren.

Tip 1 Genieten in de natuur

Als je klein wilt beginnen, is de natuur een prachtige ingang. De natuur is daarbij een geweldige meester om je te leren leven in het Nu. En het Nu is de enige plek waar je kunt genieten. In de natuur kun je de verbondenheid voelen met planten, bomen, dieren, de aarde. Je zintuigen worden geprikkeld door bijvoorbeeld de wind, de warmte van de zon, geuren van bloemen en bomen en geluiden van vogels. Je komt tot rust, vertraagt, voelt je verbonden en ervaart een diep gevoel van innerlijke vrede en geluk.

De natuur nodigt je uit om in het Hier en Nu te zijn, voor de natuur bestaat alleen het Nu. De natuur oordeelt niet, voor de natuur is iedereen gelijk en even waardevol. De natuur nodigt uit tot verwondering van een kind en ze maakt ons dankbaar. Dit alles draagt bij aan het ervaren van geluk en genieten. Soms leren we het af, om er bij stil te staan hoe wonderlijk de natuur is. De natuur is de plek waar ik intens kan genieten en een gevoel van verbondenheid ervaar. Een gelukzalig gevoel en tegelijkertijd een diepe innerlijke rust en vrede.

Tip 2 Wees dankbaar

Het klinkt zo simpel, maar deze eenvoudige tip is zó enorm krachtig. Onderstaande zin verwoord het zo mooi en het is precies hoe het werkt.

Niet het geluk maakt ons dankbaar, maar dankbaarheid maakt ons gelukkig.

We hoeven niet eerst gelukkig te zijn, om dankbaar te kunnen zijn. Juist door dankbaar te zijn voor de kleine dingen, ga je steeds meer dingen zien om dankbaar voor te zijn én ga je er steeds meer van genieten. Door bewust stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, zul je je op die momenten ook gelukkiger voelen. Je zult er van genieten.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door elke avond voor het slapen gaan stil te staan bij drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dingen waarvan je genoten hebt. En dat hoeven helemaal geen grote dingen te zijn, maar het kan ook zijn dat je genoten hebt van je kopje thee of het zonnetje dat buiten scheen. Gedurende de dag kun je dit verder beoefenen door in jezelf te benoemen dat je bijvoorbeeld dankbaar bent voor het kopje thee. Ook in situaties die in eerste instantie niet fijn lijken, zijn er altijd wel dingen te vinden om toch dankbaar voor te zijn. Je hoeft de situatie niet te negeren, maar het verandert wel je gedachten hierover en die gedachten bepalen hoe jij je voelt.

Tip 3 Volg je spontane ingevingen

Deze tip kost misschien iets meer tijd, afhankelijk van welke ideeën je krijgt:) Maar juist door die spontane ingevingen op te volgen, kun je zoveel meer vreugde in je leven gaan ervaren. Die ingevingen zijn namelijk van je innerlijk kind. En je innerlijk kind staat nog heel dicht bij je ware zelf, je essentie. De pure kinds kwaliteiten van plezier hebben, verwondering, avontuur en magie. Je mag deze ingevingen gaan volgen, want ze leiden je over het pad van vreugde.

Bonus tip Zie het leven als prachtige reis

Deze benadering kan je helpen om meer te genieten. Alleen is dit vanuit ons menszijn vaak niet makkelijk. En dat is helemaal oké als dit nog niet (altijd) lukt, ook daar mag je ook mild voor zijn. Wat je kunt proberen is om jezelf er steeds aan te herinneren dat het leven voor je ziel een prachtige reis is. Waarbij alles bijdraagt aan de ervaring, zowel de goede keuzes als de fouten. Neem het niet al te serieus, lach om jezelf, bekijk het van een afstandje. Geniet onderweg! Zonder je druk te maken dat je beter een andere afslag had kunnen nemen. Zonder je zorgen te maken of je wel op tijd op je eindbestemming aankomt. Je zorgen maken verandert vaak niets aan de uitkomst, dus vergeet vooral niet te genieten van de prachtige dingen onderweg.

Vreugde en genieten als richtingaanwijzer

Wanneer het voelt alsof je alleen maar aan het overleven bent, is dit dus een uitnodiging om te kijken waarom het niet meer lukt om te genieten. Vaak zit hier een oorzaak in het verleden onder waardoor je steeds verder van je zielsenergie van vreugde af bent komen te staan. Om dit te helen is het belangrijk om dit zowel vanuit je menszijn als vanuit je essentie te benaderen. Wil je meer lezen over hoe je van overleven naar genieten kunt gaan, vraag dan mijn gratis e-book aan en ontdek de 3 pijlers tot zelfbevrijding.

Posted in

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

3 reacties

 1. […] schreef ik een blog over genieten waarin ik tips gaf hoe je meer vreugde in je leven kunt ervaren. In deze blog wil ik hier verder op […] 2. Zelfbevrijding als ontdekkingsreis op 14 juli 2023 om 13:16

  […] zul je veel ont-dekkingen doen. Juist onderweg al, niet alleen op je eindbestemming. Je mag genieten van de […] 3. Trauma helen en jezelf bevrijden op 15 juli 2023 om 11:49

  […] Door je zelfliefde te vergroten, de liefde weer in jezelf te vinden, kom je weer bij jezelf. Liefde voor jezelf houdt ook in dat je hierbij zacht voor jezelf bent, dat je compassie hebt voor jezelf, en dat je soms stappen zet die je spannend vind, omdat je weet dat ze goed voor je zijn. Zelfliefde helpt je de stappen te zetten om steeds verder te helen en vanuit je ware zelf te leven. Niet omdat je niet goed genoeg bent, maar omdat je jezelf een mooi en licht leven gunt waarin je vrij bent en kunt genieten. […]