Hoe kun je weer gelukkig zijn?
Onlangs schreef ik een blog over genieten waarin ik tips gaf hoe je meer vreugde in je leven kunt ervaren. In deze blog wil ik hier verder op in gaan om te kijken wat jou tegenhoudt om gelukkig te zijn. Want als we dat weten, kunnen we ook onderzoeken wat we kunnen doen om gelukkiger te zijn.
Je ‘moet’ niet gelukkig zijn
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je niet gelukkig ‘moet’ zijn. Het is niet iets wat we continu na hoeven te streven. En eigenlijk is het ook niet iets wat buiten je te vinden is. Dit denken we vaak wel: als we dit maar (bereikt) hebben, of als dat maar anders is, of als we dit maar aan onszelf veranderen. Dan pas zouden we écht gelukkig kunnen zijn. Maar vaak als we dat dan bereikt hebben, voelen we ons nog steeds niet gelukkig. Dan is er weer iets anders dat we nodig zouden hebben om gelukkig te zijn.
Geluk bevindt zich in jou
De reden hiervoor is dat we het geluk buiten ons zoeken, terwijl dit alleen binnenin ons te vinden is. Het mooie hieraan is dat je het dus zelf in de hand hebt om gelukkig te zijn en dat je daarvoor de buitenwereld niet nodig hebt. Dat betekent overigens niet dat het jouw schuld is als je je nu niet gelukkig voelt. En ook niet dat het gemakkelijk is om dit geluk weer in ons te vinden. Anders zou iedereen wel gelukkig zijn toch? En hoewel dat op social media soms zo lijkt of de hele wereld gelukkig is, is dat zeker niet zo. Wat dit inzicht wél brengt, is dat het dus mogelijk is om dit te veranderen.
Jij hebt de kracht om weer gelukkig te zijn, zonder dat je hiervoor afhankelijk bent van wat er in de wereld om je heen gebeurt.
Invloed van het verleden
Een groot deel van hoe we ons nu voelen, wordt beïnvloed door ons verleden. Hierdoor hebben we bepaalde overtuigingen en overlevingsstrategieën aangeleerd, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Dit heeft ons in het verleden geholpen om te overleven, maar nu kan het ons weghouden van het geluk in onszelf.
Want wanneer kun je nu echt gelukkig zijn? In mijn ogen wanneer je je ware zelf kunt zijn en wanneer je jezelf rust gunt. Vaak is het een gevoel van vrij te willen zijn, bevrijd. Maar vrij waarvan?
Wat mag je vrijlaten?
Er zijn een aantal zaken die ons het gevoel kunnen geven dat we niet gelukkig zijn. Doordat ze ons van onze ware zelf weghouden en zo onrust geven. Er zijn eigenlijk geen dingen die je hiervoor moet ontwikkelen, maar juist dingen die je los mag laten. Wat zijn dan die dingen die je los mag laten?
- Mening van anderen. Op de eerste plaats hechten we vaak veel waarde aan de mening van anderen. Je mag terugkeren naar wat jij vindt, ongeacht wat de ander daar van vindt. Er zullen altijd mensen zijn die er iets van vinden en ook altijd mensen die het wel mooi vinden, wat je ook doet. Dus dan kun je maar beter doen wat echt bij jou past. Je mag jezelf erkenning en liefde geven. En de mensen die echt van jou houden en bij jou passen, blijven toch wel bij jou.
- Perfectionisme. Je mag de lat minder hoog leggen. Vaak leggen we de lat zo hoog omdat iets in ons denkt dat we niet goed genoeg zijn. We geven dan 200% in de hoop dat we niet afgewezen worden. Je mag die lat dus minder hoog leggen. Jij bent al goed genoeg.
- Jezelf vergelijken met anderen. Er zullen altijd mensen te vinden zijn die beter zijn dan jij en mensen die minder goed zijn dan jij. Jezelf vergelijken met anderen geeft veel onrust. Je mag je richten op je eigen kwaliteiten én eigenaardigheden. Jij bent uniek, net als ieder ander.
- Jezelf wegcijferen. Je mag je grenzen leren aangeven. Vaak denken we dat we hiervoor moeten leren om ‘nee’ te zeggen tegen een ander. Maar het is nog veel belangrijker dat we ‘ja’ leren zeggen tegen jezelf. Je mag nee leren zeggen omdat je kiest voor jezelf, zonder dat je je daar schuldig over voelt. Wanneer je ‘ja’ zegt tegen de ander, dan voelt diegene ook energetisch beter je grens. En eigenlijk geef je daar alleen maar mee aan dat je jullie verbinding belangrijk genoeg vindt om je ware zelf te laten zien, zonder dat je jezelf wegcijfert. En daar horen af en toe ook grenzen bij.
- Angst voor afwijzing. Vaak zijn we diep vanbinnen ook bang voor afwijzing. Afwijzing als jij je grenzen aangeeft, als je wat minder hard werkt, als je niet alle verantwoordelijkheid op je neemt. Je kunt de angst voor afwijzing loslaten door jezelf heel veel erkenning en liefde te geven. Je hebt daarvoor niet de bevestiging van de ander nodig. Het kan nog wel fijn zijn, maar je bent er niet meer van afhankelijk om je goed te voelen.
- Verantwoordelijkheid voor anderen. Je bent op de eerste plaats verantwoordelijk voor jezelf. En natuurlijk voor eventuele jonge kinderen wanneer je die hebt. Maar jij bent niet verantwoordelijk voor iedereen. En zelfs voor je kinderen kun je niet alle wind uit de zeilen halen. Je kinderen mogen ook fouten maken, leren, ervaren. Je bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor jezelf. En anderen hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk mag je ze af en toe helpen, maar wel binnen je eigen grenzen, je hoeft hun problemen niet op te lossen. Dat kan ook niet. Dan komen diezelfde problemen op een andere manier weer bij ze terug, omdat hun ziel ook iets wil leren. Je mag dus loslaten dat je iedereen moet redden of helpen. Je mag eerst jezelf helpen en vervolgens mag je binnen je eigen grenzen kijken wat je de ander kunt geven.
- Zorgen over de toekomst/ piekeren We kunnen soms zo druk zijn met iets wat nog moet gebeuren, dat we vergeten van het huidige moment te genieten. Je hebt niet alles in de hand, het is onmogelijk om overal controle over te hebben, die controle mag je dus ook loslaten.
- Vasthouden aan het verleden. Hetzelfde geldt voor het verleden. We blijven daar soms zo in hangen, dat het ons weghoudt uit het nu. Terwijl er nu, op dit moment, niets aan de hand is. Dit kunnen gevoelens van woede of wrok zijn over iets wat jou is aangedaan. Of juist gevoelens van spijt, je blijft je afvragen of je het anders had kunnen doen. Je voelt je schuldig of schaamt je. Voor al deze gevoelens geldt dat ze als vergif voor je zijn, elke keer als je er weer over nadenkt. Je mag deze gevoelens los gaan laten uit liefde voor jezelf. Dit kan door vergeving en zelfvergeving. Dit is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven, hierdoor ben je werkelijk vrij.
- Belemmerende overtuigingen en overlevingsmechanismen. Bovenstaande punten hebben vaak te maken met belemmerende overtuigingen die we onbewust hebben opgebouwd door dingen die we (veelal) in onze jeugd hebben meegemaakt. Door hier bewust van te zijn en deze te helen, kun je de andere punten ook makkelijker loslaten.
Stapje voor stapje vrijlaten
Dit zijn allemaal dingen die je mag loslaten, of eigenlijk vrijlaten, dat vind ik een nog mooier woord hiervoor. Nu is het niet zo dat je dit van de een op de andere dag allemaal vrij kan laten. Vaak is dit een proces dat in stapjes gaat. Soms een paar stapjes vooruit en dan weer een stapje achteruit. En dat is helemaal niet erg. Het hoeft niet perfect, ook hierin mag de lat lager. Maar als je hier steeds een beetje aan werkt, dan kun je steeds iets meer vanuit je ware zelf leven. Die is immers vrede en vreugde.
Hoe zit het dan met emoties?
Dat betekent niet dat je nooit verdrietig of boos mag zijn. Nee, deze emoties mogen er zeker zijn en zijn belangrijke richtingaanwijzers in je leven. Maar ze zullen je nooit lang uit balans brengen, omdat jij vanbinnen in balans bent. Jij bent verbonden met je ware zelf, je essentie die liefde is, je zelfliefde en met je innerlijk kind. Vanuit deze staat van zijn kun je snel weer in balans komen. Ondanks de uitdagingen in het leven. Die hebben we allemaal, we zijn allemaal ook maar gewoon mens. We mogen leven en daar horen de mooie en minder mooie kanten bij. Maar dat betekent niet dat we dan niet gelukkig mogen zijn.
Voor een regenboog zijn zowel zonneschijn als regen nodig. Maar daarboven, is de blauwe lucht van jouw bewustzijn, van jouw essentie. Daar is het altijd vrede en zonnig. Hoeveel donderwolken er ook in de lucht hangen. Jij kunt met je aandacht bepalen waar jij je blik op richt.
Jij bent nu al goed genoeg
Eigenlijk komt het erop neer dat je beseft dat je nu al goed genoeg bent. En dat je liefde waard bent. Nu op dit moment ben jij al helemaal goed. Jij bent uniek en mag helemaal zijn wie je bent. Het hoeft niet perfect, je hoeft niet beter te zijn, je hoeft niet iedereen te pleasen, je hoeft er niet hard voor te werken.
Je mag voor jezelf kiezen. Je mag jezelf op de eerste plaats zetten. Keuzes maken die bij jou passen. Er zijn altijd mensen die er wat van vinden, positief of negatief, dus dan kun je maar beter trouw zijn aan jezelf. En de mensen die bij jou passen houden sowieso wel van jou. Je mag jezelf echt die rust gunnen. En beseffen dat je nu al helemaal goed bent. Beseffen dat jij al vrij bent. Dan vind je vrede en vreugde in jezelf. Dan ben je gelukkig.
Hoe kun je weer gelukkig zijn?
Enerzijds is het natuurlijk heel gevoelsmatig dat je naar de liefde in jezelf mag gaan. Anderzijds zijn er veel praktische tools die je daarbij kunnen helpen en zo net wat meer grip kunnen geven. En die grip kan ook net weer wat meer rust geven. Maar de basis blijft dat je deze tools vanuit de liefde in jezelf inzet, vanuit de drie pijlers tot zelfbevrijding: Zelfliefde, Leven vanuit je ziel, Je innerlijk kind helen. Wil je meer over deze pijlers lezen, dan hun je hier het gratis e-book downloaden.
Hoe kun je weer gelukkig zijn?
Onlangs schreef ik een blog over genieten waarin ik tips gaf hoe je meer vreugde in je leven kunt ervaren. In deze blog wil ik hier verder op in gaan om te kijken wat jou tegenhoudt om gelukkig te zijn. Want als we dat weten, kunnen we ook onderzoeken wat we kunnen doen om gelukkiger te zijn.
Je ‘moet’ niet gelukkig zijn
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je niet gelukkig ‘moet’ zijn. Het is niet iets wat we continu na hoeven te streven. En eigenlijk is het ook niet iets wat buiten je te vinden is. Dit denken we vaak wel: als we dit maar (bereikt) hebben, of als dat maar anders is, of als we dit maar aan onszelf veranderen. Dan pas zouden we écht gelukkig kunnen zijn. Maar vaak als we dat dan bereikt hebben, voelen we ons nog steeds niet gelukkig. Dan is er weer iets anders dat we nodig zouden hebben om gelukkig te zijn.
Geluk bevindt zich in jou
De reden hiervoor is dat we het geluk buiten ons zoeken, terwijl dit alleen binnenin ons te vinden is. Het mooie hieraan is dat je het dus zelf in de hand hebt om gelukkig te zijn en dat je daarvoor de buitenwereld niet nodig hebt. Dat betekent overigens niet dat het jouw schuld is als je je nu niet gelukkig voelt. En ook niet dat het gemakkelijk is om dit geluk weer in ons te vinden. Anders zou iedereen wel gelukkig zijn toch? En hoewel dat op social media soms zo lijkt of de hele wereld gelukkig is, is dat zeker niet zo. Wat dit inzicht wél brengt, is dat het dus mogelijk is om dit te veranderen.
Jij hebt de kracht om weer gelukkig te zijn, zonder dat je hiervoor afhankelijk bent van wat er in de wereld om je heen gebeurt.
Invloed van het verleden
Een groot deel van hoe we ons nu voelen, wordt beïnvloed door ons verleden. Hierdoor hebben we bepaalde overtuigingen en overlevingsstrategieën aangeleerd, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Dit heeft ons in het verleden geholpen om te overleven, maar nu kan het ons weghouden van het geluk in onszelf.
Want wanneer kun je nu echt gelukkig zijn? In mijn ogen wanneer je je ware zelf kunt zijn en wanneer je jezelf rust gunt. Vaak is het een gevoel van vrij te willen zijn, bevrijd. Maar vrij waarvan?
Wat mag je vrijlaten?
Er zijn een aantal zaken die ons het gevoel kunnen geven dat we niet gelukkig zijn. Doordat ze ons van onze ware zelf weghouden en zo onrust geven. Er zijn eigenlijk geen dingen die je hiervoor moet ontwikkelen, maar juist dingen die je los mag laten. Wat zijn dan die dingen die je los mag laten?
- Mening van anderen. Op de eerste plaats hechten we vaak veel waarde aan de mening van anderen. Je mag terugkeren naar wat jij vindt, ongeacht wat de ander daar van vindt. Er zullen altijd mensen zijn die er iets van vinden en ook altijd mensen die het wel mooi vinden, wat je ook doet. Dus dan kun je maar beter doen wat echt bij jou past. Je mag jezelf erkenning en liefde geven. En de mensen die echt van jou houden en bij jou passen, blijven toch wel bij jou.
- Perfectionisme. Je mag de lat minder hoog leggen. Vaak leggen we de lat zo hoog omdat iets in ons denkt dat we niet goed genoeg zijn. We geven dan 200% in de hoop dat we niet afgewezen worden. Je mag die lat dus minder hoog leggen. Jij bent al goed genoeg.
- Jezelf vergelijken met anderen. Er zullen altijd mensen te vinden zijn die beter zijn dan jij en mensen die minder goed zijn dan jij. Jezelf vergelijken met anderen geeft veel onrust. Je mag je richten op je eigen kwaliteiten én eigenaardigheden. Jij bent uniek, net als ieder ander.
- Jezelf wegcijferen. Je mag je grenzen leren aangeven. Vaak denken we dat we hiervoor moeten leren om ‘nee’ te zeggen tegen een ander. Maar het is nog veel belangrijker dat we ‘ja’ leren zeggen tegen jezelf. Je mag nee leren zeggen omdat je kiest voor jezelf, zonder dat je je daar schuldig over voelt. Wanneer je ‘ja’ zegt tegen de ander, dan voelt diegene ook energetisch beter je grens. En eigenlijk geef je daar alleen maar mee aan dat je jullie verbinding belangrijk genoeg vindt om je ware zelf te laten zien, zonder dat je jezelf wegcijfert. En daar horen af en toe ook grenzen bij.
- Angst voor afwijzing. Vaak zijn we diep vanbinnen ook bang voor afwijzing. Afwijzing als jij je grenzen aangeeft, als je wat minder hard werkt, als je niet alle verantwoordelijkheid op je neemt. Je kunt de angst voor afwijzing loslaten door jezelf heel veel erkenning en liefde te geven. Je hebt daarvoor niet de bevestiging van de ander nodig. Het kan nog wel fijn zijn, maar je bent er niet meer van afhankelijk om je goed te voelen.
- Verantwoordelijkheid voor anderen. Je bent op de eerste plaats verantwoordelijk voor jezelf. En natuurlijk voor eventuele jonge kinderen wanneer je die hebt. Maar jij bent niet verantwoordelijk voor iedereen. En zelfs voor je kinderen kun je niet alle wind uit de zeilen halen. Je kinderen mogen ook fouten maken, leren, ervaren. Je bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor jezelf. En anderen hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk mag je ze af en toe helpen, maar wel binnen je eigen grenzen, je hoeft hun problemen niet op te lossen. Dat kan ook niet. Dan komen diezelfde problemen op een andere manier weer bij ze terug, omdat hun ziel ook iets wil leren. Je mag dus loslaten dat je iedereen moet redden of helpen. Je mag eerst jezelf helpen en vervolgens mag je binnen je eigen grenzen kijken wat je de ander kunt geven.
- Zorgen over de toekomst/ piekeren We kunnen soms zo druk zijn met iets wat nog moet gebeuren, dat we vergeten van het huidige moment te genieten. Je hebt niet alles in de hand, het is onmogelijk om overal controle over te hebben, die controle mag je dus ook loslaten.
- Vasthouden aan het verleden. Hetzelfde geldt voor het verleden. We blijven daar soms zo in hangen, dat het ons weghoudt uit het nu. Terwijl er nu, op dit moment, niets aan de hand is. Dit kunnen gevoelens van woede of wrok zijn over iets wat jou is aangedaan. Of juist gevoelens van spijt, je blijft je afvragen of je het anders had kunnen doen. Je voelt je schuldig of schaamt je. Voor al deze gevoelens geldt dat ze als vergif voor je zijn, elke keer als je er weer over nadenkt. Je mag deze gevoelens los gaan laten uit liefde voor jezelf. Dit kan door vergeving en zelfvergeving. Dit is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven, hierdoor ben je werkelijk vrij.
- Belemmerende overtuigingen en overlevingsmechanismen. Bovenstaande punten hebben vaak te maken met belemmerende overtuigingen die we onbewust hebben opgebouwd door dingen die we (veelal) in onze jeugd hebben meegemaakt. Door hier bewust van te zijn en deze te helen, kun je de andere punten ook makkelijker loslaten.
Stapje voor stapje vrijlaten
Dit zijn allemaal dingen die je mag loslaten, of eigenlijk vrijlaten, dat vind ik een nog mooier woord hiervoor. Nu is het niet zo dat je dit van de een op de andere dag allemaal vrij kan laten. Vaak is dit een proces dat in stapjes gaat. Soms een paar stapjes vooruit en dan weer een stapje achteruit. En dat is helemaal niet erg. Het hoeft niet perfect, ook hierin mag de lat lager. Maar als je hier steeds een beetje aan werkt, dan kun je steeds iets meer vanuit je ware zelf leven. Die is immers vrede en vreugde.
Hoe zit het dan met emoties?
Dat betekent niet dat je nooit verdrietig of boos mag zijn. Nee, deze emoties mogen er zeker zijn en zijn belangrijke richtingaanwijzers in je leven. Maar ze zullen je nooit lang uit balans brengen, omdat jij vanbinnen in balans bent. Jij bent verbonden met je ware zelf, je essentie die liefde is, je zelfliefde en met je innerlijk kind. Vanuit deze staat van zijn kun je snel weer in balans komen. Ondanks de uitdagingen in het leven. Die hebben we allemaal, we zijn allemaal ook maar gewoon mens. We mogen leven en daar horen de mooie en minder mooie kanten bij. Maar dat betekent niet dat we dan niet gelukkig mogen zijn.
Voor een regenboog zijn zowel zonneschijn als regen nodig. Maar daarboven, is de blauwe lucht van jouw bewustzijn, van jouw essentie. Daar is het altijd vrede en zonnig. Hoeveel donderwolken er ook in de lucht hangen. Jij kunt met je aandacht bepalen waar jij je blik op richt.
Jij bent nu al goed genoeg
Eigenlijk komt het erop neer dat je beseft dat je nu al goed genoeg bent. En dat je liefde waard bent. Nu op dit moment ben jij al helemaal goed. Jij bent uniek en mag helemaal zijn wie je bent. Het hoeft niet perfect, je hoeft niet beter te zijn, je hoeft niet iedereen te pleasen, je hoeft er niet hard voor te werken.
Je mag voor jezelf kiezen. Je mag jezelf op de eerste plaats zetten. Keuzes maken die bij jou passen. Er zijn altijd mensen die er wat van vinden, positief of negatief, dus dan kun je maar beter trouw zijn aan jezelf. En de mensen die bij jou passen houden sowieso wel van jou. Je mag jezelf echt die rust gunnen. En beseffen dat je nu al helemaal goed bent. Beseffen dat jij al vrij bent. Dan vind je vrede en vreugde in jezelf. Dan ben je gelukkig.
Hoe kun je weer gelukkig zijn?
Enerzijds is het natuurlijk heel gevoelsmatig dat je naar de liefde in jezelf mag gaan. Anderzijds zijn er veel praktische tools die je daarbij kunnen helpen en zo net wat meer grip kunnen geven. En die grip kan ook net weer wat meer rust geven. Maar de basis blijft dat je deze tools vanuit de liefde in jezelf inzet, vanuit de drie pijlers tot zelfbevrijding: Zelfliefde, Leven vanuit je ziel, Je innerlijk kind helen. Wil je meer over deze pijlers lezen, dan hun je hier het gratis e-book downloaden.