Vergeving als weg naar zelfbevrijding

Hoe vergeving je weer laat stralen

Vind je vergeven ook zo’n lastig woord? Misschien weet of voel je wel ergens dat je nog iemand mag vergeven, maar tegelijkertijd voel je er een weerstand bij. Je kunt toch niet goedkeuren wat er gebeurd is? Je voelt nog heftige emoties. Of je ervaart juist diepe gevoelens van schuld en schaamte en vraagt je af hoe je ooit jezelf kunt vergeven.

Deze weerstand is heel begrijpelijk en komt vaak door (onbewuste) oordelen die we hierover hebben meegekregen vanuit onze jeugd, de kerk en vanuit de maatschappij. Hierdoor zijn we gaan geloven dat vergeving betekent dat je goedkeurt wat er is gebeurd, of dat je jezelf beter vindt dan de ander. Of juist dat je toegeeft dat je slechter bent dan de ander. Er zit daardoor een oordeel op van schuldig of onschuldig, beter of slechter, hoger of lager. Maar klopt dat wel? Daar wil ik je graag in meenemen in deze blog.

Wat als we voor nu even accepteren dat we nog een weerstand voelen bij het woord vergeving? Dat is namelijk helemaal oké. Deze acceptatie maakt ruimte om met een nieuwsgierige blik te onderzoeken wat vergeving nu precies inhoudt. Gewoon om te onderzoeken, zonder dat je daar nu direct verder iets mee hoeft. Ik neem je mee op mijn reis in vergeving.

Vergeving om het verleden los te laten

Toen ik op het pad van spirituele en persoonlijke ontwikkeling liep, besefte ik mij al snel dat het nodig was om de kelder van mijn verleden op te ruimen. Alle gebeurtenissen uit mijn jeugd. En ook dat de vergeving van mijn vader daar een belangrijk onderdeel in was. Maar hoe deed ik dat dan, vergeving?

Neem het besluit

Een belangrijke eerste stap was dat ik dit besefte én het besluit nam om mijn vader te gaan vergeven. Op het moment dat ik besloot het pad van vergeving op te gaan, werd ik geleid op mijn weg. De stappen en onderdelen kwamen als vanzelf op mijn pad. Er vond veel synchroniciteit plaats. Een boek dat mij opviel en ik op een willekeurige bladzijde opensloeg met een belangrijke boodschap, een tabblad op mijn telefoon met een meditatie die ineens tevoorschijn kwam, artikelen die op mijn pad kwamen, stukjes van liedjes die in mijn hoofd bleven hangen en zelfs in mijn dromen kwamen boodschappen naar voren. Dat was dus eigenlijk al de eerste winst, vergeving opende voor mij de deuren naar veel meer synchroniciteit en verwondering. De intentie om te vergeven, ook al wist ik op dat moment nog niet hoe en of ik het wel kon, was daarbij voldoende.

Vergeving is een daad van zelfliefde

Een belangrijk inzicht wat voor mij echt het verschil heeft gemaakt is, het besef dat vergeving een daad van zelfliefde is. Vergeving draait dus helemaal niet om de ander, het gaat erom dat je jezelf vanuit liefde de rust en de vrede gunt om de zware gevoelens van wrok of schuld niet langer mee te dragen. Het vergroten van je zelfliefde helpt je om te vergeven en tegelijkertijd is vergeving een ultieme daad van zelfliefde.

Vergeving is herinneren dat je Liefde bent

Een tweede inzicht was dat er op het niveau van de ziel helemaal geen vergeving bestaat. Vanuit de ziel gezien is er geen oordeel. Er zijn enkel ervaringen. Ook wanneer iets pijn doet op menselijk niveau. Soms hebben we hier als ziel zelfs afspraken over gemaakt, om elkaar een pijnlijke les te leren. Al is zeker niet alles vastgelegd en zowel jij als de ander hebben ook altijd een vrije wil. Maar jouw essentie, wie jij ten diepste vanbinnen bent, is liefde en licht. En onschuld. Bij vergeving herinner je je dat jij die Liefde bént. En dat er niets is wat je hebt gedaan of wat een ander heeft gedaan dat dat kan veranderen. Jij bent nog heel en onschuldig.

Nu begrijp je misschien ook dat vergeving niet gaat om beter en slechter. Het gaat juist over gelijkwaardigheid en verbondenheid.

Emoties van je innerlijk kind

Dat betekent overigens niet dat we dan niet voor onze menselijke kant hoeven te zorgen. We kunnen vanuit zielsniveau dan wel de onschuld van de ander zien, maar we mogen ook aandacht hebben voor onze menselijke emoties en ons gekwetste innerlijk kind. Als mens hebben we pijn ervaren en hier mogen we veel liefde en compassie voor hebben. We mogen de tijd nemen om onze (onderdrukte) emoties te helen. Door ze helemaal te doorvoelen en te uiten. Wat hierbij kan helpen is om een brief te schrijven namens je innerlijk kind en daarbij alle emoties op te schrijven. Je hoeft deze brief niet te versturen, je doet dit alleen voor jezelf. Wat heel fijn kan zijn is om je brief af te sluiten met je intentie om te vergeven, ook al weet je nog niet hoe.

Vergeving bracht mij dichter bij mijzelf

Uiteindelijk is het helemaal niet alleen om de vergeving van mijn vader gegaan. Natuurlijk was het wel een belangrijk onderdeel, maar er waren ook andere zaken die naar boven kwamen, zoals het vergeven van mijn moeder en degenen die mij als kind gepest hadden. Maar de belangrijkste stap was wel dat ik mijzelf leerde vergeven. Ik besefte dat alle vergeving uiteindelijk over jezelf gaat. Uiteindelijk kun je alleen jezelf bevrijden. Door je te herinneren dat je liefde bent en door alle lasten achter je te laten.

Er kwam ruimte voor dankbaarheid voor mijn ervaringen

Een mooie bijkomstigheid was dat er door het vergeven ook meer ruimte kwam voor dankbaarheid, om ook te zien wat deze ervaringen mij hadden gebracht. De mooie herinneringen die er ook waren, kregen hierdoor meer de ruimte. Zonder te ontkennen wat was geweest. Maar de lading was daaraf. En ik kon de onderliggende betekenis beter plaatsen. Niet alleen in dit leven, maar zelfs in vorige levens, familie-thema’s en op maatschappelijk niveau.

Vergeving leidde mij naar verbinding

Laagje voor laagje maakten pijn, angst, boosheid, schaamte en schuld plaats voor liefde en licht. Ik kwam weer in verbinding met mijn essentie, met de aarde en met het universum. En in deze verbinding met mijzelf, werden ook mijn verbindingen met anderen zuiverder.

Wat vergeving mij bracht

Concluderend bracht vergeving mij dus het volgende, en ik vergeet vast nog een aantal punten, maar dit zijn wel de hoofdpunten:

 • Het bracht mij dichter bij mijn zelfliefde. Ik leerde mijzelf te accepteren zoals ik ben, mijn onderdrukte emoties te doorvoelen en te uiten, gevoelens van schuld – en schaamte vrij te laten. Onbewuste blokkerende overtuigingen werden omgezet naar helpende en liefdevolle overtuigingen zoals dat ik liefde waard ben en dat ik goed genoeg ben. Daardoor kwam er steeds meer ruimte om mijzelf te zijn en dit aan de wereld te laten zien.
 • Het bracht mij weer in verbinding met mijn innerlijk kind. Ik leerde haar te helen en voor haar te zorgen en daarvoor kreeg ik toegang tot mijn pure kindskwaliteiten zoals vreugde, avontuur en verwondering.
 • Het bracht mij dichter bij mijn essentie van liefde en onschuld. Bij het licht van mijn ziel. En zag ook weer het licht in de ander.
 • Ik kon de gebeurtenissen plaatsen op mijn zielspad en ik maakte daarmee ruimte voor mijn zielsmissie.
 • Het versterkte de verbinding met de aarde, doordat ik mij weer veilig voelde in mijzelf.
 • Het versterkte mijn verbinding met het universum. Doordat ik de liefde in mijzelf sterker voelde, kon ik de liefde van het universum ook sterker voelen. Mijn trilling verhoogde en er kwam steeds meer synchroniciteit op mijn pad.
 • Het leerde mij mijn kracht weer terug te pakken, de leiding weer over mijn eigen leven te nemen.
 • Ik kreeg er een gevoel van innerlijke vrede voor terug en kan weer genieten van het leven.

Kortom, het liet mij steeds meer van mijn unieke licht hier op aarde stralen.

Mijn boek

Dit is waar ik nu mijn boek over aan het schrijven ben. De werktitel is: Vrij om te stralen: Licht op vergeving. Het is mijn persoonlijke verhaal over hoe vergeving mij weer bij mijn eigen liefde, kracht en licht heeft gebracht. Zodat ik weer vrij ben om mijn licht te kunnen stralen. De komende tijd zal ik via mijn blog en Instagram meer over mijn boek gaan delen, zowel over het schrijfproces als een voorproefje op mijn boek. Omdat ik zoveel mogelijk vrouwen gun dat zij ook weer volledig in hun kracht komen en hun licht kunnen stralen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Eerste stap om te vergeven

Wil je ook een eerste stap zetten om te vergeven maar weet je niet waar te beginnen?

Begin dan met je intentie om te vergeven. Vraag je hoger zelf of je gids of een engel om hulp hierbij. Vertrouw erop dat zij je kunnen helpen. En dat jij het waard bent om in vrijheid en vrede verder te gaan.

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

Hoe vergeving je weer laat stralen

Vind je vergeven ook zo’n lastig woord? Misschien weet of voel je wel ergens dat je nog iemand mag vergeven, maar tegelijkertijd voel je er een weerstand bij. Je kunt toch niet goedkeuren wat er gebeurd is? Je voelt nog heftige emoties. Of je ervaart juist diepe gevoelens van schuld en schaamte en vraagt je af hoe je ooit jezelf kunt vergeven.

Deze weerstand is heel begrijpelijk en komt vaak door (onbewuste) oordelen die we hierover hebben meegekregen vanuit onze jeugd, de kerk en vanuit de maatschappij. Hierdoor zijn we gaan geloven dat vergeving betekent dat je goedkeurt wat er is gebeurd, of dat je jezelf beter vindt dan de ander. Of juist dat je toegeeft dat je slechter bent dan de ander. Er zit daardoor een oordeel op van schuldig of onschuldig, beter of slechter, hoger of lager. Maar klopt dat wel? Daar wil ik je graag in meenemen in deze blog.

Wat als we voor nu even accepteren dat we nog een weerstand voelen bij het woord vergeving? Dat is namelijk helemaal oké. Deze acceptatie maakt ruimte om met een nieuwsgierige blik te onderzoeken wat vergeving nu precies inhoudt. Gewoon om te onderzoeken, zonder dat je daar nu direct verder iets mee hoeft. Ik neem je mee op mijn reis in vergeving.

Vergeving om het verleden los te laten

Toen ik op het pad van spirituele en persoonlijke ontwikkeling liep, besefte ik mij al snel dat het nodig was om de kelder van mijn verleden op te ruimen. Alle gebeurtenissen uit mijn jeugd. En ook dat de vergeving van mijn vader daar een belangrijk onderdeel in was. Maar hoe deed ik dat dan, vergeving?

Neem het besluit

Een belangrijke eerste stap was dat ik dit besefte én het besluit nam om mijn vader te gaan vergeven. Op het moment dat ik besloot het pad van vergeving op te gaan, werd ik geleid op mijn weg. De stappen en onderdelen kwamen als vanzelf op mijn pad. Er vond veel synchroniciteit plaats. Een boek dat mij opviel en ik op een willekeurige bladzijde opensloeg met een belangrijke boodschap, een tabblad op mijn telefoon met een meditatie die ineens tevoorschijn kwam, artikelen die op mijn pad kwamen, stukjes van liedjes die in mijn hoofd bleven hangen en zelfs in mijn dromen kwamen boodschappen naar voren. Dat was dus eigenlijk al de eerste winst, vergeving opende voor mij de deuren naar veel meer synchroniciteit en verwondering. De intentie om te vergeven, ook al wist ik op dat moment nog niet hoe en of ik het wel kon, was daarbij voldoende.

Vergeving is een daad van zelfliefde

Een belangrijk inzicht wat voor mij echt het verschil heeft gemaakt is, het besef dat vergeving een daad van zelfliefde is. Vergeving draait dus helemaal niet om de ander, het gaat erom dat je jezelf vanuit liefde de rust en de vrede gunt om de zware gevoelens van wrok of schuld niet langer mee te dragen. Het vergroten van je zelfliefde helpt je om te vergeven en tegelijkertijd is vergeving een ultieme daad van zelfliefde.

Vergeving is herinneren dat je Liefde bent

Een tweede inzicht was dat er op het niveau van de ziel helemaal geen vergeving bestaat. Vanuit de ziel gezien is er geen oordeel. Er zijn enkel ervaringen. Ook wanneer iets pijn doet op menselijk niveau. Soms hebben we hier als ziel zelfs afspraken over gemaakt, om elkaar een pijnlijke les te leren. Al is zeker niet alles vastgelegd en zowel jij als de ander hebben ook altijd een vrije wil. Maar jouw essentie, wie jij ten diepste vanbinnen bent, is liefde en licht. En onschuld. Bij vergeving herinner je je dat jij die Liefde bént. En dat er niets is wat je hebt gedaan of wat een ander heeft gedaan dat dat kan veranderen. Jij bent nog heel en onschuldig.

Nu begrijp je misschien ook dat vergeving niet gaat om beter en slechter. Het gaat juist over gelijkwaardigheid en verbondenheid.

Emoties van je innerlijk kind

Dat betekent overigens niet dat we dan niet voor onze menselijke kant hoeven te zorgen. We kunnen vanuit zielsniveau dan wel de onschuld van de ander zien, maar we mogen ook aandacht hebben voor onze menselijke emoties en ons gekwetste innerlijk kind. Als mens hebben we pijn ervaren en hier mogen we veel liefde en compassie voor hebben. We mogen de tijd nemen om onze (onderdrukte) emoties te helen. Door ze helemaal te doorvoelen en te uiten. Wat hierbij kan helpen is om een brief te schrijven namens je innerlijk kind en daarbij alle emoties op te schrijven. Je hoeft deze brief niet te versturen, je doet dit alleen voor jezelf. Wat heel fijn kan zijn is om je brief af te sluiten met je intentie om te vergeven, ook al weet je nog niet hoe.

Vergeving bracht mij dichter bij mijzelf

Uiteindelijk is het helemaal niet alleen om de vergeving van mijn vader gegaan. Natuurlijk was het wel een belangrijk onderdeel, maar er waren ook andere zaken die naar boven kwamen, zoals het vergeven van mijn moeder en degenen die mij als kind gepest hadden. Maar de belangrijkste stap was wel dat ik mijzelf leerde vergeven. Ik besefte dat alle vergeving uiteindelijk over jezelf gaat. Uiteindelijk kun je alleen jezelf bevrijden. Door je te herinneren dat je liefde bent en door alle lasten achter je te laten.

Er kwam ruimte voor dankbaarheid voor mijn ervaringen

Een mooie bijkomstigheid was dat er door het vergeven ook meer ruimte kwam voor dankbaarheid, om ook te zien wat deze ervaringen mij hadden gebracht. De mooie herinneringen die er ook waren, kregen hierdoor meer de ruimte. Zonder te ontkennen wat was geweest. Maar de lading was daaraf. En ik kon de onderliggende betekenis beter plaatsen. Niet alleen in dit leven, maar zelfs in vorige levens, familie-thema’s en op maatschappelijk niveau.

Vergeving leidde mij naar verbinding

Laagje voor laagje maakten pijn, angst, boosheid, schaamte en schuld plaats voor liefde en licht. Ik kwam weer in verbinding met mijn essentie, met de aarde en met het universum. En in deze verbinding met mijzelf, werden ook mijn verbindingen met anderen zuiverder.

Wat vergeving mij bracht

Concluderend bracht vergeving mij dus het volgende, en ik vergeet vast nog een aantal punten, maar dit zijn wel de hoofdpunten:

 • Het bracht mij dichter bij mijn zelfliefde. Ik leerde mijzelf te accepteren zoals ik ben, mijn onderdrukte emoties te doorvoelen en te uiten, gevoelens van schuld – en schaamte vrij te laten. Onbewuste blokkerende overtuigingen werden omgezet naar helpende en liefdevolle overtuigingen zoals dat ik liefde waard ben en dat ik goed genoeg ben. Daardoor kwam er steeds meer ruimte om mijzelf te zijn en dit aan de wereld te laten zien.
 • Het bracht mij weer in verbinding met mijn innerlijk kind. Ik leerde haar te helen en voor haar te zorgen en daarvoor kreeg ik toegang tot mijn pure kindskwaliteiten zoals vreugde, avontuur en verwondering.
 • Het bracht mij dichter bij mijn essentie van liefde en onschuld. Bij het licht van mijn ziel. En zag ook weer het licht in de ander.
 • Ik kon de gebeurtenissen plaatsen op mijn zielspad en ik maakte daarmee ruimte voor mijn zielsmissie.
 • Het versterkte de verbinding met de aarde, doordat ik mij weer veilig voelde in mijzelf.
 • Het versterkte mijn verbinding met het universum. Doordat ik de liefde in mijzelf sterker voelde, kon ik de liefde van het universum ook sterker voelen. Mijn trilling verhoogde en er kwam steeds meer synchroniciteit op mijn pad.
 • Het leerde mij mijn kracht weer terug te pakken, de leiding weer over mijn eigen leven te nemen.
 • Ik kreeg er een gevoel van innerlijke vrede voor terug en kan weer genieten van het leven.

Kortom, het liet mij steeds meer van mijn unieke licht hier op aarde stralen.

Mijn boek

Dit is waar ik nu mijn boek over aan het schrijven ben. De werktitel is: Vrij om te stralen: Licht op vergeving. Het is mijn persoonlijke verhaal over hoe vergeving mij weer bij mijn eigen liefde, kracht en licht heeft gebracht. Zodat ik weer vrij ben om mijn licht te kunnen stralen. De komende tijd zal ik via mijn blog en Instagram meer over mijn boek gaan delen, zowel over het schrijfproces als een voorproefje op mijn boek. Omdat ik zoveel mogelijk vrouwen gun dat zij ook weer volledig in hun kracht komen en hun licht kunnen stralen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Eerste stap om te vergeven

Wil je ook een eerste stap zetten om te vergeven maar weet je niet waar te beginnen?

Begin dan met je intentie om te vergeven. Vraag je hoger zelf of je gids of een engel om hulp hierbij. Vertrouw erop dat zij je kunnen helpen. En dat jij het waard bent om in vrijheid en vrede verder te gaan.

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.

Nicole Nefs-Willard

Als holistisch transformatiecoach is het mijn missie om jou te helpen jezelf te bevrijden zodat je weer voluit kunt genieten van het leven. Hierbij richt ik mij zowel op het omarmen van je aardse mens-zijn en het helen van je innerlijk kind als op de verbinding met jouw ziel. Omdat juist deze combinatie zo krachtig en waardevol is.